Niet alleen een matras bepaalt uw slaapcomfort, de lattenbodem is ook erg belangrijk in het uiteindelijke perfecte ligcomfort. De combinatie matras en lattenbodem werken samen om het lichaam in elke slaappositie te ondersteunen. Een verkeerde keuze in matras en lattenbodem kan leiden tot minder ligcomfort.

Bij het kiezen van een nieuw matras, die op een bestaande bedbodem komt, informeren wij altijd naar deze bedbodem bij u thuis of deze vast of flexibel is. In onze winkel test u dan de matrassen van uw keuze op een gelijkende bedbodem bij u thuis. Desondanks bestaat de kans dat de matras thuis een klein verschil geeft in ligcomfort, dit kan aan de instelling van de bestaande bedbodem liggen en aan het type.

Bij het kiezen van een nieuw matras inclusief bedbodem zijn er diverse mogelijkheden. De keuze van lattenbodem is gekoppeld aan de keuze van het matras, budget, persoonlijke wensen en ligcomfort van de combinatie lattenbodem en matras. Er is geen goed en geen fout in deze keuze. Immers ligcomfort is persoonlijk.

Lattenbodem keuze – kiezen uit hoeveel latten, ligcomfort en prijs

Een vaste bedbodem

Een vaste bedbodem biedt geen tot zeer weinig flexibiliteit. Tot de vaste bedbodems behoren: spiraalbodem, vlavrobodem, boxspring bodem zonder veersysteem, massief houten planken/latten, de Tojo bedbodems en lattenbodems die oprolbaar zijn. Het ‘comfort’ van een vaste bedbodem komt overeen met het liggen op een matras dat op de grond ligt. Omdat de bodem geen flexibiliteit kan geven moet de matras die geven. De matras zal dus een redelijke dikte moeten hebben (minstens 16-18 cm)  èn een uitstekende puntelasticiteit. LET OP: Dit is niet hetzelfde als de hardheid (soft, medium, firm, x-firm). Een buikslaper zal bij een vaste bodem de minste eisen aan het matras hoeven stellen dan een zijslaper, aangezien bij de zijslaper de schouders de mogelijkheid moeten hebben dieper weg te zinken om bijvoorbeeld drukpunten of een slapende arm te voorkomen. Voor de zijslaper zal, zeker bij een vaste bodem, het matras voorzien moeten zijn van zônes (schouderzône en/of heupzône), eventueel aangevuld met een topper of onderdeken.

Bij Bedaffair wordt, na het vaststellen van de bedbodem waar het matras op komt te liggen, samen met de klant gekeken welke hardheid (soft, medium, firm, x-firm) van het matras gewenst is.

Een flexibele bedbodem

Een flexibele bedbodem geeft vering en de mogelijkheid om zich aan te passen aan de anatomie. Bij een 28 latten lattenbodem is het vermogen tot aanpassing het minst. Hoe meer latten een lattenbodem met kunststofkappen heeft, hoe flexibeler de lattenbodem is en hoe groter de aanpassing aan lichaamscontouren en slaaphouding.
Voor een lattenbodem waarbij de latten op een flexibele drager (natuurlatex band of kussen) liggen is de hoeveelheid latten van minder belang, waar het flexibiliteit betreft. De latten kunnen zich onafhankelijk van elkaar bewegen en hebben een ruime veerweg.

Een matras op een 28 lats lattenbodem geeft een steviger ligcomfort dan een matras op een 44 lats lattenbodem ongeacht of de matras soft, medium of firm is. Een flexibele bedbodem is een lattenbodem, een boxspringbodem waar vering in is verwerkt en een Cradle bio-boxspring en ergobalans lattenbodem.

Een boxspringbodem waar een veersysteem in verwerkt is, heeft geen mogelijkheid tot anatomische aanpassing, dit komt, in principe, vanuit het matras. Bijvoorbeeld een binnenverings (bonell) matras heeft vering, geen anatomische aanpassing. Daarom worden onze SKOON pocketvering matrassen van natuurlijke materialen standaard handgemaakt met een schouderzône. Het flexibele hoogwaardige, thermische geharde, pocketvering systeem geeft, bij een correcte hardheid, de ondersteuning en flexibiliteit waar nodig omdat deze pocketvering onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.