Bedaffair innoveert met klimaatpositief beddengoed en heeft zich met deze innovatie ingeschreven voor de KvK Innovatie Top 100 2021.

Voor Bedaffair is hennep dé textielvezel van de toekomst. Met de lancering van BIO-HENNEP dekbedden en onderdekens wil Bedaffair bijdragen aan een uitgeslapen, duurzame, schonere, betere, socialere, eerlijkere en plasticvrije wereld.

In 2020 schreef Bedaffair zich in voor de KvK Innovatie Top 100 2020 waarbij we de 33ste plek veroverden met onze circulaire biologische matrassen en circulaire boxsprings.

Slaapgenot BIO-HENNEP dekbedden en onderdekens van Bedaffair

Waar synthetische (plastic) textiel (synthetische polyester dekbedden en onderdekens) vocht insluit en daardoor benauwd, ongemakkelijk aanvoelt is het ook gevoelig voor schimmelgroei. Een risico voor de gezondheid.

Hennep neemt vocht op en laat het makkelijk los. Het is een ademende vezel. Dit brengt koelte als het warm is en warmte als het koel is. Daarentegen is de vezel van nature schimmelwerend, antibacterieel en het neemt geen geurtjes aan. De vezel blijft schoon, ook in gebruik. De BIO-HENNEP dekbedden van Bedaffair bieden soepel, aangenaam en heerlijk slaapcomfort.

Waar innoveert Bedaffair met hennep beddengoed?

Textiel staat op nummer zeven van de meeste vervuilende producten op aarde. Om deze vervuiling te stoppen neemt Bedaffair actie en introduceert en innoveert met 'oude’, vernieuwende plantaardige vezels. Onder textiel valt niet alleen kleding. Dekbedden, bedlinnen maar ook matrashoezen (tijken) vallen onder 'textiel', omdat deze gemaakt worden van garens en van deze garens worden stoffen geproduceerd. Stoffen die in de textielbranche worden gebruikt om kleding maar ook dekbedden, bedlinnen en matrashoezen te maken. Voor een deel valt de beddenindustrie dus ook onder de textielindustrie.

- Plastic in beddengoed
Recycling van synthetische dekbedden is onmogelijk. Alle synthetische dekbedden belanden op de vuilstort en vervuilend de bodem en het grondwater voor honderden jaren. Immers polyester (plastic) komposteert niet. Daarnaast is de productie van deze dekbedden, gemaakt vanuit petroleum, zeer vervuilend en milieubelastend.

- Plastic in textiel
In maar liefst 60 procent van alle kleding zit plastic. 90% van de matrassen die worden aangeboden in Nederland zijn omhuld met plastic matrashoezen. De plastics die gebruikt worden in de textielbranche (waaronder ook de matrassenindustrie voor een deel valt), hebben een dramatische impact op de aarde. De Plastic Soup in onze oceanen is deels ontstaan door de microplastics uit textiel. Bij het recyclen van plastic textiel (polyester) zijn wasbeurten noodzakelijk, waardoor er wederom microplastics in de oceanen terecht komen. Anno 2021 is de plastic vervuiling onbeheersbaar.

 - Ecologische schade regulier katoen
De ecologische schade van de katoenteelt is niet terug te zien in de prijs van de producten. 50 procent van alle gebruikte pesticiden op aarde wordt gebruikt bij de katoenteelt alleen al in Amerika. Deze ongelofelijk ernstige milieuschade vinden we niet terug in prijs van de polyester dekbedden.

- Ook met biologisch katoen is wat aan de hand
De founders van Bedaffair, Arend en Marjolein, waren de eerste Nederlandse beddenfabrikant die biologisch katoen verwerkten in hun matrassen en boxsprings. Destijds werd 1% van alle katoen biologisch geteeld. Anno 2021, 15 jaar (!) later is deze hoeveelheid biologische katoen teelt, helaas, niet groter geworden.

Jaarlijks wordt dus slechts 1% katoen van alle katoen ter wereld biologisch geteeld, maar er wordt 7% aan ‘biologisch katoen’ aangeboden en verkocht. Tekorten van biologisch katoen en fraude omtrent ‘biologisch katoen’ wordt elk jaar groter vanwege de druk en de verhoogde vraag vanuit de textielmarkt. Een alternatieve duurzame plantaardige vezel zal de druk verlagen, de vraag verlagen en daarmee transparantie in de ondoorzichtige textielmarkt verhogen.

Bedaffair zet zich continue in om échte schone materialen te verwerken, maatschappelijk verantwoord te ondernemen én bij te dragen aan duurzame landbouw. Hennep is daarbij het antwoord voor Bedaffair. Het is dé duurzame plantaardige vezel van de toekomst.

Bedaffair's TV-debuut met hennep beddengoed en circulaire biologische matrassen RTL 4

Alle voordelen van hennep op een rij

 • Hennep is dé textielvezel van de toekomst. Uit verantwoording voor ecologisch herstel van de aarde is het zeer bevorderlijk, hennep wederom als alledaags gebruiksartikel te integreren.

  - Slapen onder een hennep dekbed of op een hennep onderdeken biedt soepel, aangenaam en heerlijk slaapcomfort. Hennep is van nature antibacterieel en schimmelwerend en dus zeer hygiënisch. Het biedt warmte in de winternachten en koelte tijdens warme zomernachten. Vanwege het gebrek aan bepaalde eiwitten neemt hennep geen geurtjes aan en is het bijzonder geschikt voor allergiepatiënten. Het is wasbaar in de wasmachine.

  - Hennep wordt lokaal in West en Oost Europa verbouwd en heeft geen lang en vervuilend transporttraject vanuit Azië nodig.

  - Hennep heeft geen pesticiden noch herbiciden nodig tijdens de teelt.

  - In 100 – 120 dagen na het zaaien is de hennepplant 4 meter hoog en klaar voor oogst.

  - Hennep is CO2 negatief, het neemt meer CO2 op dan het uitstoot.

  - Hennep draagt bij aan 15 van de 17 SDG’s (Social Development Goals), gevalideerd door de V.N.

  - Halt zetten op microplastic vervuiling door textiel van de oceanen + halt zetten op bodemvervuiling door gebruik pesticiden.

  - Mogelijkheid voor 100% hergebruik en recycling voor bio-based bouwmaterialen.

  - Waardevolle materialen in reststroom

  - Dekbedden en onderdekens met circulaire strategieën: rethink, reduce, re-use, remanufacture, repurpose, recycle en recover.

  - Hennep beddengoed is volledig geschikt voor de circulaire (bio-based) economie.

  - Bedaffair's BIO-HENNEP dekbedden en onderdekens zijn 100% te recyclen.
      

- Bekijk de collectie BIO-HENNEP dekbedden >>

Lees de volledig inschrijving inclusief positieve impact van hennep op de wereld

Klik hier en lees onze inschrijving inclusief de positieve impact berekeningen van hennep