Onder alle dieren die in Tibet gehouden worden is de yak de meest voorkomende, populaire en belangrijke dieren voor de Tibetanen. Onder deze Tibetaanse rundersoort bevinden zich wilde yaks en gedomesticeerde yaks. Zo’n duizend jaar geleden werden wilde yaks gedomesticeerd door de Qiang bevolking van Tibet. Dit zijn tegenwoordig de gedomesticeerde yaks. Het Tibetaanse leven is voor een groot deel afhankelijk van de yak. Ondanks dat het geen heilig dier is, wordt de Tibetaanse yak beschouwd als één van de belangrijkste dieren in Tibet.

Yak wol dekbedden van de Jak uit Tibet

Yak uit Tibet

De yak is familie van de bison en de waterbuffel. Er zijn twee soorten yaks, de wilde yak en de gedomesticeerde yak, welke gewoonlijk leven op een hoogte tot 6000 meter. De wilde yak is aanzienlijk groter dan de gedomesticeerde. Wilde yaks worden tegenwoordig bijzonder zorgvuldig beschermd, aangezien de populatie enorm in aantal is gedaald. Tegenwoordig is de wilde yak zeer zeldzaam geworden, naar schatting zijn er nog maar 500 op enkele afgelegen delen in het Himalaya hooggebergte. De yak heeft grotere longen en een groter hart dan andere runderen, daarnaast zijn hun rode bloedcellen groter waardoor er meer zuurstof getransporteerd kan worden. Met deze aanpassingen kunnen ze overleven in de ijle lucht van het Himalaya hooggebergte.

Yak wol dekbedden en de mooie eigenschappen

De yak heeft een heel dikke, langharige zwarte, chocolade tot witte vacht. Met deze vacht zijn ze in staat de extreme kou in Tibet te weerstaan. Met een diameter van 15-20 micron, is de yak wol vergelijkbaar qua lichtheid en dunheid met kashmir. Yak wol is echter veel betaalbaarder dan kashmir wol dekbed. De zachtheid van de Yak wol is te vergelijken met merino wol. De diervriendelijkheid en duurzaamheid van een Yak wollen dekbed is te vergelijken met een kamelenhaar dekbed. Van nature is yak wol hypo-allergeen. De vocht- en warmteregulatie is uitmuntend. Een yak wol dekbed helpt ons lichaam om, tijdens het slapen, warmte beter te reguleren en vocht te laten verdampen zodat we altijd droog en comfortabel slapen.

Yakwol is licht, superzacht en isoleert heel goed. De wol wordt niet geschoren, maar tijdens de rui uitgekamd. De wol van een yak is heel sterk, dus een dekbed zal extra lang mee gaan, indien u deze op de juiste manier onderhoud. Bijzonder aan yak wol is dat deze geen geuren opneemt.

Voordelen van een Yak dekbed op een rij:
- Zo licht en zacht als kashmir, maar yak dekbedden zijn voordeliger in prijs
- Zo zacht en flexibel als merino wol, maar warmer dan wol dus een wollen yak dekbedden zijn veel lichter en luchtiger
- Zo diervriendelijk en duurzaam als kamelenhaar
- Neemt geen geuren op.

                             Yak wol dekbedden doorsnede          Yak wol dekbedden

Het belang van de yak voor het Tibetanen volk

Zoals eerder genoemd is de Tibetaanse yak van groot belang voor het Tibetaanse volk, met name de nomaden. De yak geeft hen voor een groot deel de mogelijkheid om zich te voorzien in hun levensonderhoud en voedselvoorziening. De melk, de melkproducten van de yak zijn belangrijke onderdelen van het Tibetaanse dieet. Boter en yoghurt zijn altijd aanwezig