Bedaffair bezoekt alle leveranciers. Om met eigen ogen te zien hoe de kwaliteit is, hoe er met de mensen en het milieu wordt omgegaan. En natuurlijk om de mensen zelf beter te leren kennen. Bij onze leverancier Holzmanufaktur van onze massief houten bedden en bijzettafels waren we nog niet geweest. Begin maart was het zover en het was een zeer aangenaam bezoek voor de Bedaffair oprichters Arend en Marjolein Vaders. 

In de stad Stuttgart is Holmanufaktur gevestigd. De ambachtelijke werkplaats en het kantoor zijn gevestigd aan de Porschestrasse, inderdaad dezelfde straat waar ook de bekende Porsche auto's worden gemaakt. Sinds 1979 maakt het bedrijf, destijds middels een meubelmakerscollectief, massief houten bedden en meubels. Nu 38 jaar later, is Holzmanufaktur een zelfstandig bedrijf met 30 medewerkers. De filosofie is duidelijk en simpel; diep overtuigd van hun liefde voor natuur hout, ambacht en kwaliteit.

Werkplaats en meubelmakers Holzmanufaktur

Vanaf het prille begin lag de focus van Holzmanufaktur op: natuurlijke massief houten bedden en meubelen maken op ambachtelijke wijze èn in kleine series. 'Dat was destijd ons geluk', zo verteld meneer Volker Braun, pionier en oprichter van Holzmanufaktur. De techniek van de behandeling van het hout met natuurlijke olie en was is in de loop van jaren geperfectioneerd.

'Met het experimenteren van olie en was stonden wij vrij alleen destijds als roepende in een woestijn.', zo stelt meneer Braun. 'Holzmanufaktur startte met een collectie van vier bedden. Het was pionieren maar direct duidelijk wat fabriceren betekent: produceren van kleine series.

Meneer Volker Braun

 In de winkel van Holzmanufaktur in hartje Stuttgart krijgen we een rondleiding van meneer Braun en bij elk bed een korte scholing. De winkel heeft 2 verdiepingen en toont niet alleen de bedden maar ook de tafels, kasten en zelfs keukens die Holzmanufaktur maakt.

Mede-eigenaar Stefan Richter, werkzaam in de winkel, heeft meerdere bedden, zoals de Swing en Com-ci ontworpen en ontwerpt bovendien ook alle handgemaakte, gepersonaliseerde keukens. Daarnaast werkt het bedrijf ook met andere architecten en designer zoals Bothega en Erhardt.

Bed Swing

De overtuiging voor gezond wonen, natuurlijke materialen vrij van schadelijke stoffen en een goed design kenmerkt zich doordat Holzmanufaktur precies weet waar het hout, de was en olie vandaan komt. Daar wordt niet geheimzinnig over gedaan.

'Eerst was 'bio' het hoofdargument voro de koper - dat ligt voor de koper nu iets anders', aldus meneer Braun. 'Uiteraard ligt onze focus daar nog steeds, echter in een uitgewogen balans tussen materiaal, levensduur, duurzaamheid, en design, die deze duurzaamheid draagt. Het oog wil ook wat. De consument reageert op een goed design, dat het daarnaast gezond is en duurzaam, ziet men als een extra waarde toevoeging.' Deze tendens voelen wij ook en herkennen wij. Bedaffair is gevestigd in het design woon- warenhuis Design020 en dat betekent dat de getoonde collectie moet aansluiten bij de verwachting van het publiek. Dat is in eerste instantie design. Dat het design aanvullend vrij is van schadelijke stoffen en duurzaam beleeft de klant als een pré.

Na het bezoek aan de winkel en een gezellige lunch vervolgde we onze weg naar de ambachtelijke meubelmakerij.

                              Meubelmakerij Holzmanufakt                    <div class=