Wie wel eens lange vliegtuigreizen maakt, weet dat zo’n reis door verschillende tijdzones slopend kan zijn. De verstoring van het dag- en nachtritme of de welbekende jetlag is niet alleen zonde van je vakantie, het vormt ook een bedreiging van je eigen gezondheid.

Wat is een jetlag?

Mensen die vaak ver moeten reizen voor hun beroep, zoals zakenmensen, professionele sporters, muzikanten en vliegtuigpersoneel, maar ook nachtwerkers en mensen die in ploegen werken, lopen een verhoogd risico op ziekte door een veel jetlags. Wanneer jouw slaapritme niet op orde is – door verre reizen of een onregelmatig leefpatroon – heeft dat vervelende gevolgen voor je immuunsysteem. Een jetlag is het gevolg van tijdsverschillen tussen landen en gebieden. Door te reizen naar een andere tijdzone, kan je biologische klok ontregeld raken. Je ervaart dan symptonen zoals extreme vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid of een gebrek aan eetlust. Hoe kan je dit verhelpen? Bedaffair geeft 5 belangrijke tips tegen een jetlag.

slapen in vliegtuig

Belang van Melatonine en Daglicht

Twee factoren spelen een hoofdrol bij de jetlag: melatonine en daglicht. Melatonine en daglicht vormen de basis in de strategie om jetlag te voorkomen of de gezondheidsschade ervan tot een minimum te beperken. Melatonine is het hormoon dat ons slaap- en waakritme bewaakt. Licht en donker spelen hier een grote rol. Nieuwsgierig naar wat melatonine voor je slaap kan doen? Lees dan hier ons melatonine blog.

5 Tips om een jetlag te voorkomen:

1. Pas je slaapritme aan voor vertrek

Zet een week voor je vertrek je wekker telkens een uur vroeger of later, en ga steeds een uur eerder of later naar bed (hangt af van de tijdzone waar je heen reist). Zo pas je jouw slaapritme al van te voren aan, aan de nieuwe tijdzone. Kom je niet in slaap doordat het te vroeg is? Een melatonine supplement kan hier enorm bij helpen!

2. Zorg voor duisternis tijdens je slaap

Slaap in volledige duisternis 's nachts, zodat geen zonlicht jouw lichaam kan opwekken. Ook als je moet slapen terwijl het licht is kan je de kamer donker maken. Een slaapmasker kan hierbij helpen bijvoorbeeld. Bonus tip: een natuurlijke zijden slaapmasker helpt óók bij perfecte hydratatie voor je huid.

3. Help je melatonine aanmaak met belangrijke vitamines

Neem voldoende vitamine C, zink, magnesium en vitamine B. Dit zijn essentiële hulpstoffen voor de aanmaak van melatonine. Als je naar Azië of Australië reist vanuit Nederland, kun je tijdens je reis het beste ookkoolhydraten eten. Koolhydraten maken je sneller moe, als je een paar uur overslaat is het dus belangrijk om eerder te gaan slapen. Maar als je juist wakker moet blijven, is het belangrijk om genoeg proteïne zoals vis, vlees en eieren te eten. Dit geeft energie. Als je naar Zuid- of Noord-Amerika vliegt, wil je vaak een lange dag maken om een jetlag te voorkomen. Voedingsmiddelen met proteïne helpen je daarbij.

4. Zorg voor goede ondersteuning en stilte als je in het vliegtuig slaapt

Zorg ervoor dat je goed slaapt in het vliegtuig. Een natuurlijk ondersteunend reiskussen helpt hier enorm bij, dit gaat nekklachten tegen en bezorgd minder irritatie. En zorg voor afzondering van omgevingsgeluiden met geluidsdichte oortjes, zet eventueel rustige muziek aan als dit helpt met slapen.

5. Vermijd koffie en alcohol

Cafeïne zorgt voor een korte-termijn boost, maar werkt ook erg vochtafdrijvend en verwart je biologische klok. Tijdens je reis kun je beter kiezen voor een glas sap of een flesje water. Alcohol werkt net als cafeïne, drogerend dus, dit zorgt voor een minder diepe slaap. Dit zorgt er zelfs voor dat de symptomen van een jetlag verergeren. Ook de eerste dagen na aankomst is het handig niet te drinken als je een jetlag wilt verhelpen.