Wat zijn de Feiten & Fabels van het 'duurzame' Eco Leer?

Normaliter bestaan eco leren bankstellen uit een deel polyester en echt leer.

Als patronen van leren huiden worden versnipperd, blijven er altijd resten over. Dit leren restmateriaal wordt gemalen en met polyester gecombineerd om 'eco leer' te vormen. Het reguliere 'eco' leder bestaat dus voor 70% uit restleer en voor 30% uit polyester. Maar is dit dan echt zo eco? Wij kijken naar de feiten en fabels. 

Eco leren 2-zitsbank

Hoe Eco is Regulier Eco Leer in bankstellen?

Polyester in Eco Leer

Volgens Bedaffair is regulier eco leer helaas niet zo 'eco' zoals de naam beloofd. Polyester brengt namelijk schadelijke stoffen met zich mee voor ons milieu en de zeeën (kijk maar naar het huidige wereldwijde Fast Fashion probleem), maar ook zorgt dit voor een ongezonde en onnatuurlijke binnenlucht in je wooninterieur.

Daarom werkt Bedaffair uitsluitend met natuurlijke materialen in hun eco leer.

Wat je polyester noemt, is technisch gezien polyethyleentereftalaat of PET-plastic, gegoten tot filamenten die vervolgens tot stof worden geweven. Het is gemaakt in een chemische reactie tussen ethyleenglycol en erftaalzuur, en deze chemicaliën zijn afgeleid van fossiele brandstoffen, lucht en water.

En fossiele grondstof is ook het eerste waar we als aarde vanaf moeten, om een duurzame toekomst waar te maken.

Daarnaast is polyester momenteel niet 100% te recyclen. Zodra je al meer dan 5% polyester toevoegt, wordt het afval en kan het al helemaal 0 % gerecycled worden. Het resultaat is dat vrijwel alle gebruikte mode, meubels en textiel van polyester en polyestermix op de vuilstort terechtkomt, wordt verbrand of het komt terecht in de oceaan.

Zelfs als we polyester gaan inzamelen en recyclen, degradeert het PET bij elke lus iets meer en laat het schadelijke microplastics los. Het kan niet voor altijd worden gerecycled.

Daarom kiest Bedaffair voor 100% natuurlijk eco leer in haar 2-zitsbank. Zonder chemicaliën, plastic, fossiele grondstoffen of polyester.

 

Hoe goed is de kwaliteit van regulier restleer? Chroom Looistof in Regulier Leer

Regulier leer wordt altijd gelooid. Leerlooien is een werkwijze om van de huid van dierenleer te maken voor kleding, schoeisel of andere toepassingen door middel van een looistof. Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen de chemische en de natuurlijke looi methode.

De meest populaire en controversiële manier van looien is chroomlooien. Dit is het gevolg van het veelvuldig gebruik in de mode en meubel-industrie. Het wordt gebruikt in 85% van de wereldwijde leer productie waardoor in de meeste gevallen leer niet langer een natuurproduct is.

Het gebruik van chroomzouten is schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu, dit chroom zit dus ook in het restleer. Ondanks deze belangrijke nadelen is het nog steeds de meest gebruikte methode in de mode en meubel-industrie, vooral omdat chroomlooien snel en goedkoop is en er is minder materiaal voor nodig. 

Bedaffair heeft er bewust voor gekozen geen leer te gebruiken die gelooid is met chroom in onze eco leren bankstellen. Wij verkopen bankstellen met écht eco leer, plantaardig gelooid. Naast het duurzaamheid principe spelen andere aspecten een rol.

Na het chemisch looien is het leer zo goed als dood en dus niet meer instaat om te ademen. Daarom leven de nuances op echt eco leer veel meer en het geeft prachtig karakter aan een leren bankstel. Bovendien is door het zachte proces de gemiddelde levensduur van plantaardig gelooid leer aanzienlijk hoger dan die van chroom gelooid leer.

Kortom, de principes van duurzaamheid en kwaliteit aspecten zijn cruciaal voor onze beslissing voor het gebruik van plantaardig gelooid leer. Op de lange termijn zijn de aankoop van de goederen van dit materiaal een duurzame en waardevolle investering.

Daarom kiest Bedaffair voor onze bankstellen voor 100% natuurlijk eco leer. Plantaardig gelooid, zonder chemicaliën. Bekijk hier de duurzame, echte eco leren slaapbanken en bankstellen bij ons.

De ecoleer soorten zijn IVN- en ECARF-gecertificeerd.
Lees hier meer over het IVN certificaat>
Lees hier meer over het ECARF certificaat >

 

Duurzaamheid van Natuurlijk Eco Leer en de Hoge Kwaliteit in Bankstellen

leren bankstel

Ons eco leer komt bij Ecopell vandaan.

Ecopell leer staat voor: “De kwaliteit van de ruwe grondstoffen is afhankelijk van de runderrassen en het doel van het fokken van runderrassen. Ecopell gebruikt uitsluitend leer dat afkomstig is van Zuid-Duitse en Zwitserse runderrassen uit gecontroleerde dierhouderijen. En dit is het beste leer van de wereld."

Duurzaamheid is tegenwoordig een veelgebruikte term. Afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, zijn er veel misverstanden onder. Dit is ook de reden waarom er verschillende bedrijven zichzelf als duurzaam mogen beschouwen. Terwijl er weinig transparantie te bekennen is over hoe ze dit doen, en de impact op het milieu.

Ecopell werkt ook aan duurzame ontwikkeling. Maar wat betekent dit echt?

Zij werken aan de leefbaarheid van de huidige wereld, en die van de volgende generaties.

Door een ecoleren 2 zitsbank te kopen van Ecopell, werk je mee aan de volgende projecten van Ecopell:

 • Ze beschermen ons klimaat door onbewerkte huiden in Duitsland te kopen en te produceren zonder lang transport.

 • Ze beschermen het milieu door schadelijke en gezondheidsbedreigende stoffen (looistoffen, kleurstoffen) zoveel mogelijk af te wijzen en te vervangen .

 • Gezondheidsveiligheid, huidveiligheid en allergievriendelijkheid zijn bevestigd in tests voor al het ecoleer.

 • Ze laten het ecoleer voornamelijk in Duitsland vervaardigen en slechts gedeeltelijk in andere Europese landen. Hun leveranciers werken onder strikte milieuregels en nemen arbeidsveiligheid zeer serieus.

 • Ze maken gebruik van hernieuwbare grondstoffen en houden rekening
  met soortenbescherming (looimiddelen, onbewerkte huiden).

 • Door het gebruik van oogstbare grondstoffen als looimiddelen
  (Tara, Valonea) dragen ze bij aan de economie van mensen in arme, landelijke
  regio's van opkomende economieën (Turkije, Griekenland, Peru) om inkomen te genereren.

 • Onafhankelijke controles en uitgebreide informatie over het eco leer garanderen toekomstgerichte kwaliteit en verhogen de transparantie (certificeringen).

 • Samen met andere individuen en organisaties werken ze aan milieu- en mensvriendelijke producten en productiewijzen die de ontwikkeling van een duurzame economie ondersteunen.

Bekijk hier onze duurzame 3 of 2 zitsbanken en slaapbanken van ecologische stof of eco leer.

 

Eco Leer van Natuurlijke Materialen & Unieke Hoge Kwaliteit

Ecopell vindt dat natuurlijkheid niet mag worden verborgen. Alle unieke en karakteristieke tekens van het leer, is dan ook zichtbaar bij dit eco leer. Dit is een teken van hoge kwaliteit eco leer. Plantaardig gelooid, waardoor het levenslang meegaat.

Daarom vertoont dit eco leer ook sporen van een heel koeienleven, zonder bosselering of verzegeling met plastic. Net zoals dat een appel uit natuurlijke teelt verschilt in vorm.

Het eco leer van Ecopell is uniek in de wereld. Dit bereiken ze door het plantaardig looien van waardevolle en duurzame tannines. Daarnaast verven ze het zonder zware metalen of synthetische kleuren. Natuurlijk kan natuurlijk leer er niet uitzien als een perfect glad stuk uit een 3D-printer. Daarom heeft het leer authentieke natuurlijke kenmerken die de authenticiteit benadrukken en het leven van het dier vertegenwoordigen.

Ze zijn trots om alle chemische toevoegingen volledig te kunnen vermijden, net als Bedaffair. Zo behouden ze hun unieke binnenleer kwaliteit.