Wol en zijn reinigingskracht

Wol is een prachtig materiaal. Wol is duurzaam omdat het bijzonder sterk is. Wol is een ecologische grondstof. Biologische wol, wol waar Bedaffair voor kiest, is 100% schoon en diervriendelijk. Bedaffair is lekker slapen voor een mooiere toekomst. Bij ons betekent goed voor jezelf zorgen ook meteen goed voor je omgeving zorgen. Want aan onze bedden, matrassen en andere slaapproducten zit geen chemisch luchtje. Wij vinden dat het anders kan en moet. Daarom kiezen wij onder andere voor wol. Biologische wol, één van de meest verrassende, prachtige, natuurlijke materialen.

Wol is niet alleen warm en aangenaam, het neutraliseert zuren en gifstoffen

Eerder schreven we al over de bijzondere en gezonde eigenschappen van paardenhaar in matrassen. Ook schapenwol is een niet te evenaren natuurlijke grondstof. Hier schreef ik al eerder over de opbouw van wol en de eigenschappen van schapenwol. De eigenschappen van schapenwol gaan vèèl verder dan brandwerendheid, elasticiteit en behouden van een consistente warmte. Wol kan gevaarlijke zuren (denk aan zure regen, zoutzuur) en gifstoffen die de gezondheid schade toebrengen neutraliseren en absorberen. Hoe bijzonder is dat!

Wol en zijn mechanische zelfreiniging

De Cortex van schapenwol is bilateraal (tweezijdig). Het bestaat uit de chemisch resistente paracortex en de weinig resistente orthocortex. Para- en orthocortex zijn als lianen in elkaar gekringeld en verhouden zich onderscheidend tegenover vochtigheid. De parastructuur van de vezel neemt twee procent vochtigheid minder op als de orthostructuur. Als men nu de vochtigheid van de wol vezel ziet, quilt deze sterker als de andere, en omdat beide cortex vezels sterk met elkaar verbonden zijn, zit er beweging in de haarvezel. Hierdoor komt een mechanische zelfreiniging proces tot stand.

Wol absorbeert giftige stoffen en neutraliseert deze

Het meest verrassende van wol is dat het chemicaliën kan reinigen. Schapenwol absorbeert giftige chemicaliën: het is de complexe chemische en physische structuur van de wol vezel, die tal van chemicaliën kan absorberen of met diezelfde stoffen chemisch kan reageren. Als voorbeeld nemen we zoutzuur. Wol bevat in zijn proteinen ca. 900 micromol/g anionisch functionele groepen, welke met protonen van mineraalzuren als zoutzuren of zwavelzuren chemisch reageren.
Het gaat om een neutralisatie reactie. Met een simpel rekensommetje kun je makkelijk uitrekenen, dat 1 kg wol niet minder dan 100 g geconcentreerd zoutzuur door reactie in de vezel onschadelijk kan maken.

Profiteer van een gezond slaapklimaat met wolWol matrassen verbetert het slaapklimaat

Zwakke en middelsterke zuren worden door een ander mechanisme van wol proteïnen gebonden en wel door middel van waterstofbruggen. Tegelijkertijd worden ook de watermoleculen bij de opname van waterdamp door wol gebonden.
Zwaveldioxide, een bestanddeel van zure regen, wordt in de wol proteïnen gebonden en reageert chemisch met de disulfide groepen de in wol rijkelijk voorkomende cystines.
Dit is bijvoorbeeld de reden, waarom wollen tapijten en biologische