Niet alleen een matras bepaalt jouw slaapcomfort, de lattenbodem / bedbodem is ook erg belangrijk voor een fijne diepe slaap. De combinatie matras en lattenbodem werken samen om jouw lichaam in elke slaaphouding te ondersteunen. Een verkeerde keuze in matras en lattenbodem kan leiden tot slechter slapen en lichamelijke klachten bij opstaan. Wij geven je daarom enkele algemene tips, indien je op zoek bent naar specifieke antwoorden - dan staan onze duurzame slaap specialisten voor je klaar bij de telefoon, in de winkel of via e-mail.

Kies de lattenbodem die bij jou past

Bij het kiezen van een nieuw matras, die op je huidige bedbodem komt, vragen wij altijd of deze vast of flexibel is. In onze winkel test je dan de matrassen van jouw keuze op een soortgelijke bedbodem. Desondanks bestaat de kans dat de matras thuis een klein verschil geeft in ligcomfort, dit kan aan de instelling van de huidige lattenbodem liggen en aan het type.

Bij het kiezen van een nieuw matras inclusief nieuw bedbodem, zijn er diverse mogelijkheden. De keuze van lattenbodem is gekoppeld aan de keuze van het matras, budget, persoonlijke wensen en ligcomfort van de combinatie lattenbodem en matras. Er is geen goed en geen fout in deze keuze. Jouw slaap is namelijk uniek, net zoals jouw lichaam.

Klik hier voor al onze lattenbodems en bedbodems!

Op alle jouw vragen over lattenbodems geven we hier de antwoorden! >>

Vaste Bedbodems

Een vaste bedbodem biedt geen tot zeer weinig flexibiliteit. Tot de vaste bedbodems behoren: spiraalbodem, vlavrobodem, boxspring bodem zonder veersysteem, massief houten planken/latten, de Tojo bedbodems en lattenbodems die oprolbaar zijn. Het ‘comfort’ van een vaste bedbodem komt overeen met het liggen op een matras dat op de grond ligt. Omdat de bodem geen flexibiliteit kan geven moet het matras die geven. Het matras zal dus een redelijke dikte moeten hebben (minstens 16-18 cm) èn een uitstekende puntelasticiteit (dit is niet hetzelfde als de hardheid). Een buikslaper zal bij een vaste bodem de minste eisen aan het matras hoeven stellen dan een zijslaper, aangezien bij de zijslaper de schouders de mogelijkheid moeten hebben dieper weg te zinken. Om bijvoorbeeld drukpunten of een slapende arm te voorkomen. Voor de zijslaper zal, zeker bij een vaste bodem, het matras voorzien moeten zijn van zônes (schouderzône en/of heupzône), eventueel aangevuld met een topper of onderdeken.

Bij Bedaffair wordt, na het vaststellen van de bedbodem waar het matras op komt te liggen, samen met de klant gekeken welke hardheid (soft, medium, firm, x-firm) van het matras gewenst is. Samen met ons team van authentieke ambachtelijke beddemakers, zorgen we voor de mooiste duurzame dromen.

Flexibele Bedbodems

Een flexibele bedbodem geeft vering, en de mogelijkheid om zich aan te passen aan de anatomie. Bij een 28 latten lattenbodem is het vermogen tot aanpassing het minst. Hoe meer latten een lattenbodem met kunststofkappen heeft, hoe flexibeler de lattenbodem is en hoe groter de aanpassing aan lichaamscontouren en slaaphouding.
Voor een lattenbodem waarbij de latten op een flexibele drager (natuurlatex band of kussen) liggen is de hoeveelheid latten van minder belang, waar het flexibiliteit betreft. De latten kunnen zich onafhankelijk van elkaar bewegen en hebben een ruime veerweg.

Een matras op een 28 lats lattenbodem geeft een steviger ligcomfort dan een matras op een 44 lats lattenbodem ongeacht of de matras soft, medium of firm is. Een flexibele bedbodem is: een verstelbare lattenbodem, een boxspringbodem waar vering in is verwerkt en ergobalans lattenbodem.

 

Een boxspringbodem waar een veersysteem in verwerkt is, heeft geen mogelijkheid tot anatomische aanpassing. Dit moet komen vanuit het matras. Bijvoorbeeld een binnenverings (bonell) matras heeft vering, geen anatomische aanpassing. Daarom worden onze pocketvering matrassen van natuurlijke materialen, standaard handgemaakt met een schouderzône. Het flexibele hoogwaardige, thermische geharde, pocketvering systeem geeft, bij een correcte hardheid, de ondersteuning en flexibiliteit waar nodig omdat deze pocketvering onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.