Matrassen zonder gifstoffen

Advies van RIVM over matrassen

Gifvrije matrassen voor een gezond binnenklimaat

We slapen gemiddeld 25 jaar van ons leven. Dat is ongeveer een kwart van ons leven. Na één nacht slecht slapen, merk je vervelende effecten. Een nieuw matras kan helpen om slaap te verbeteren. Laat een nieuwe matras echter wel 72 uur buiten luchten, zegt het RIVM.

Nieuw synthetisch matras mag je de eerste 3 dagen niet op slapen

Heb je net een nieuw matras gekregen, dan kun je er beter 3 nachten niet op slapen, zegt het RIVM. Het advies is om synthetische matrassen, zoals koudschuim en traagschuim matrassen, 72 uur buiten te laten luchten. De aanwezige schadelijke chemische stoffen zullen dan, gedeeltelijk, vervliegen.

Wil je liever een matras zonder gifstoffen, dan geeft de rijksoverheid alternatieven. 'Wil je liever een matras zonder vluchtige organische stoffen, latex, schuimrubber en vlamvertragers?', stelt de rijksoverheid, 'Kies dan een matras dat is gemaakt van 100% natuurlijke materialen, zoals paardenhaar, schapenwol, kamelenwol, vlas en biologisch katoen.'

Wat zit er dan in de reguliere matrassen?

Bij het maken van synthetische matrassen worden vluchtige organische stoffen (VOS) gebruikt. Ze brengen de chemische reactie op gang waarmee synthetisch latex en polyurethaan schuimrubber gemaakt worden.

Ook kunnen er in matrassen, die in containers worden van Azië naar Europa worden vervoerd, biociden resten zitten. Deze biociden, zoals fosfine*, chloorpicrine* en 1,2-dichloorethaan*, worden gebruikt om de inhoud van de containers te behandelden tegen ongedierte.

Veel grote beddenbedrijven laten in Azië matrassen maken en verschepen deze naar Europa.
Bijvoorbeeld dit grote Nederlandse beddenbedrijf produceert op de Filipijnen, waarbij de containers behandeld moeten worden met biociden chemicaliën.

VOS chemicaliën binnen de traagschuim matrassen

In het boek 'Toxic bedrooms' is een lijst opgenomen van 61 VOS chemicaliën die de 1e 96 uur uit een nieuw traagschuim matras wasemt. Veel van deze chemicaliën staan bekend als mogelijk kankerverwekkend. VOS chemicaliën komen uit producten die gemaakt zijn van aardolie, zoals kasten, bedden en zitbanken gemaakt van MDF en spaanplaat (de lijmen stoten giftig formaldehyde uit), zitbanken en stoelen waar koud- of traagschuim in is verwerkt, verven, cosmetica en schoonmaakproducten. De schadelijke gassen  ontsnappen op kamertemperatuur.

Arboportaal zegt over vluchtige organische stoffen (VOS): 'Bij langdurige blootstelling kan permanente gezondheidsschade ontstaan. Het kan leiden tot versnelde veroudering van de hersenfuncties.'

Wij denken dat het heel belangrijk is dat een vorm van etiket of waarschuwende tekst op een traagschuim of koudschuim matras aanwezig zou moeten zijn. Dan kan de consument een bewuste keuze maken om op een dergelijk matras wel of juist niet te slapen.

Biociden in de reguliere matrassen

Biociden bevatten stoffen voor de bestrijding van schadelijke organismen, maar kunnen ook effect hebben op andere organismen. Daarom brengt het gebruik naast voordelen ook risico's voor mens, dier en milieu.

Matrassen zonder gifstoffen adviseert het RIVM

'Wil je liever een matras zonder vluchtige organische stoffen, latex, schuimrubber en vlamvertragers?', stelt de overheid, 'Kies dan een matras dat is gemaakt van 100% natuurlijke materialen, zoals paardenhaar, schapenwol, kamelenwol, vlas en biologisch katoen.'

De collectie paardenhaar matrassen produceren wij zelf op authentiek ambachtelijke wijze. Deze matrassen zijn gemaakt van biologische merinowol, biologisch katoen, biologisch hennep, paardenhaar en kamelenwol. De matrashoes is gemaakt van biologisch gecertificeerd katoen.

Een toevoeging daarop zijn natuurlatex matrassen die voorzien van de keurmerken QUL of Eco-Institut en comfortlagen en een matrashoes hebben van biologisch katoen en biologische wol.

De collectie natuurlatex matrassen hebben allemaal een keurmerk en hebben comfortlagen en een matrashoes van biologische natuurlijke materialen.

 

 Bekijk de matrassen 

 

 

Bedaffair matrassen zijn gecertificeerd en gegarandeerd zonder gifstoffen

Sinds 1994 produceren en verkopen bij Bedaffair matrassen, bedden, beddengoed en zitbanken zonder gifstoffen. Al 30 jaar werken wij, zonder concessies, met natuurlijke materialen. Zoals biologisch gecertificeerde merino schapenwol uit Frankrijk, biologisch gecertificeerd hennep uit Nederland, paardenstaarthaar, kamelenwol en vlas. En we hopen dat veel mensen baat mogen hebben bij onze kennis over grondstoffen in synthetische en natuurlijke matrassen zonder gifstoffen.

De Bedaffair showroom is met 800 m2 de grootste duurzame, natuurlijke, beddenwinkel in de Benelux. Al onze producten zijn vrij van plastic en vrij van schadelijke stoffen. Onze authentieke ambachtelijke werkplaats is naast de showroom gevestigd en vrij toegankelijk.

 

TIP: Baby's en kinderen liggen vaker en veel langer in bed dan volwassenen. De ademhalingswegen zijn bij kinderen gevoeliger. Daarom is het belangrijk dat een baby of kinder matras schoon, veilig en van goede kwaliteit is. Matrassen voor kinderen zijn stevig en moeten goed in een wieg of ledikant passen.
Gebruik bij voorkeur een ledikant of wieg van massief hout. Een wieg of ledikant van MDF of spaanplaat wasemt formaldehyde, een VOS (vluchtig organische stof) dat zeer giftig is.

 

 Bekijk de gifvrije collectie 

 

 

Gifvrij slapen en wonen

Bedaffair, erkend als een van Nederlands meest inspirerende winkels voor een interieur zonder gifstoffen, nodigt je uit om onze uitgebreide showroom van 800 m² in Heemstede (Zuid Haarlem) te bezoeken. Ervaar zelf wat Bedaffair voor je kan betekenen. We zijn trots op onze B Corp certificering, wat onze toewijding aan sociale en ecologische verantwoordelijkheid onderstreept. Als voorloper in de ontwikkeling van circulaire matrassen staat Bedaffair aan de voorhoede van duurzame innovatie in de branche.

 

 Maak een afspraak 

 

 

Begrippenlijst

  • Fosfine is een kleurloos, ontvlambaar en zeer giftig gas dat slechts in minieme hoeveelheden oplosbaar is in water. De zuivere stof heeft geen geur, maar het commercieel verkrijgbare gas kan een onaangename visachtige geur bezitten, te wijten aan de aanwezigheid van gesubstitueerde fosfines en difosfaan, een veelvoorkomende verontreiniging. Fosfine is al in vrij lage concentraties dodelijk en wordt gebruikt voor bestrijding van ongedierte. Bron: RIVM
  • Chloorpicrine of trichloornitromethaan is een kleurloze, enigszins olieachtige vloeistof met een scherpe geur. De damp is 5,7 keer zwaarder dan lucht. De stof werd in de Eerste Wereldoorlog door zowel Britten, Duitsers als Fransen ingezet als gifgas. Het wordt dan ook als een chemisch wapen beschouwd en de invoer en uitvoer ervan is aan beperkingen onderhevig. Bron: Universiteit Wageningen
  • 1,2-Dichloorethaan wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van vinylchloride, het uitgangsmateriaal voor PVC (polyvinylchloride). De stof is geclassificeerd als verondersteld kankerverwekkend voor mensen’ (gevarencategorie 1B). Op advies van haar Subcommissie Classificatie carcinogene stoffen, beschouwt de commissie de stof als stochastisch genotoxisch, dat wil zeggen dat de stof directe schade aan het  genetisch materiaal (DNA) veroorzaakt. Bron: Gezondheidsraad
  • Bron: Wat zit waar in Website RIVM - VeiligheidNL