Welk dekbed moet ik kopen? Tips voor het kiezen van een dekbed.

Een perfect passend dekbed kiezen is niet eenvoudig. Gemiddeld lig je 25 jaar van je leven onder een dekbed, én gaat een dekbed 5-8 jaar mee. Het is dus belangrijk hier goed over na te denken. Bedaffair heeft 2 veelgestelde vragen beantwoord over het kiezen en kopen van dekbedden. Benieuwd naar meer specifieke antwoorden op jouw vraag? Bel of mail ons gerust, onze authentieke ambachtelijke beddenmakers staan voor je klaar met hun advies.

1. Synthetisch Dekbed of Natuurlijk Dekbed?

Zweet je veel in bed, heb je het snel te warm / te koud, gewrichtspijn bij opstaan, of heb je last van huisstofmijt? Onderzoek van welk materiaal je dekbed en je matras is gemaakt.

Synthetische materialen, bijvoorbeeld polyester of fibrefill zijn materialen in een dekbed die niet ademen noch ventileren. Wij vergelijken het altijd met een polyester trui en een linnen of wollen trui. Bij een warme temperatuur of na een flinke wandeling voelt een polyester trui niet heel aangenaam meer op de huid. Het broeit en wordt veel sneller statisch (merkbaar als je de trui uitdoet). Dit gebeurt ook als je onder een synthetisch dekbed slaapt. Het broeit en het laat je teveel zweten. Ook andersom, het is niet temperatuurregulerend, oftewel je krijgt het snel te koud. Door deze temperatuurwisselingen krijg je gewrichtspijn bij opstaan. 

Bedaffair kiest daarom voor dekbedden van natuurlijke materialen zoals dons, wol, tencel, hennep, kameelharen en katoen. Natuurlijke materialen hebben de beste vochtregulatie die zogt voor een stabiele temperatuur tijdens je slaap. Door deze natuurlijke ventilerende kwaliteiten, krijg je de warmteklasse die het best bij jou past.

2. Wat is het verschil: dons, wol, tencel, hennep kameelhaar of katoen

Dons: van alle dekbed materialen is kwaliteit dons het beste in staat uw lichaamswarmte op een behaaglijke manier vast te houden. Hoogwaardig dons heeft een nog betere vochtregulatie als normaal goedkoop dons, dit dons is namelijk met de hand geselecteerd op de kwaliteit en duurzaamheid. Het neemt transpiratievocht (zweet) sneller op en laat het ook weer snel verdampen. Een dons dekbed voelt licht, luchtig aan en valt soepel. Bedaffair gebruikt donzen dekbedden met het Downpass keurmerk en recycled donzen dekbedden. Voor verantwoord, duurzaam en diervriendelijk dons.
Lees meer over recycled dons >

Wol: Wol is iets zwaarder dan dons. Sommige mensen vinden het fijn om echt wat gewicht te voelen van hun dekbed, dat is ook het grootste voelbare verschil. Wol is een circulair natuurlijk materiaal, en heeft veel bijzondere eigenschappen. Bovendien is een wollen dekbed isolerend + het best ademende en vochtregulerende materiaal wat er is. Een wollen dekbed is daarmee zowel geschikt voor de zomer als voor de winter. Wol is lekker warm, maar door de ventilerende eigenschap is het in de zomer niet té warm. Een wollen dekbed vormt zich minder naar je lichaam dan een donzen dekbed, maar ligt eerder bovenop je, waardoor een heerlijk warm holletje onder de dekens ontstaat.

Lees hier mee over ons biologische wol >

Tencel: Bedaffair's Tencel/Lyocell dekbedden zijn de eerste dekbedden met een vulling van 100% tencel. Een dekbed van tencel of lyocell is 100% plantaardig, want het bestaat volledig uit eucalyptushout (FSC gecertificeerd). Perfect voor een vegan lifestyle en slaapkamer. De hoge vochtopname en snelle verdamping van een tencel dekbed geeft ook nog is optimaal slaapcomfort, zelfs bij sterke temperatuurwisseling. Het tencel dekbed ademt samen met jou tijdens je slaap en geeft een constant aangename temperatuur in de slaapkamer. Geen overmatig zweten meer of klamheid 's nachst. Tencel is ook zacht als zijde, koel als linnen, comfortabel en warm als wol en ondersteunend als katoen en paardenhaar. Bedaffair is daarom ook bijzonder trots op haar gebruik van duurzaam tencel.

Hennep: Een dekbed van hennep voelt comfortabel en zacht aan, het voelt ook iets ondersteunender dan katoen. Hennep reguleert vocht ook veel beter dan katoen, kapok of tencel. Waardoor het unieke ventilerende kwaliteiten heeft, voor een altijd stabiele en aangename temperatuur tijdens het slapen. Tijdens warme nachten of als je zweet (en zweten doen we allemaal ’s nachts), dan reguleert hennep het microklimaat tussen je dekbed of onderdeken. En dat zorgt voor een heerlijke aangename en droog bedklimaat. Zodat je elke morgen fris en uitgerust op kan staan, en diep duurzaam kan dromen.

Naast dat het een bewuste, duurzame (klimaaatpositieve!!) keuze is, beschikt hennep ook nog over een aantal opmerkelijke en fijne eigenschappen. De meest wonderlijke eigenschap van hennep is dat het een natuurlijk afweersysteem heeft tegen bacteriën en schimmels. Zelfs als het langdurig nat is. Een dekbed of kussen van hennep blijft dus altijd fris en schoon.

Lees hier mee over ons biologisch & klimaatpositief hennep >

Kameelhaar: Een kameelharen dekbed is een dekbed van bijzondere luxe. Een kameelharen dekbed is één van onze zachtste en lichtste materialen. In verhouding met een wollen, hennep en katoenen dekbed is kamelen haar lichter en soepeler van gewicht. Dat komt omdat het isolerend vermogen van de haarvezel hoger is. Maar vergis je niet, kameelharen zijn sterk isolerend en door de fijne, zachte structuur is een dekbed dus ook zacht, soepel en warm tegelijk. Daarnaast heeft kamelenhaar een perfecte vochtregulatie. Waardoor het altijd frisse ochtenden geeft en een diepe slaap, zonder overmatig te zweten of klamheid te krijgen.

Lees hier meer over ons verantwoord kamelenhaar >

Katoen: Onze bio katoenen dekbedden zijn makkelijk wasbaar. Het katoen in de zachte, ambachtelijke dekbedden zijn vrij van pesticiden. De katoen is niet gebleekt en ongeverfd. Je weet dus zeker dat uw dekbed 100% eco is: van katoenzaadje tot garen tot dekbed. De isolerende eigenschappen van katoen zijn niet zo sterk als bij andere natuurlijke materialen. Dit betekent dat een katoenen dekbed bij koude nachten slechts voor diegenen geschikt is, die het bijzonder snel warm hebben of een warme slaapkamer hebben.

Lees hier meer over ons biologisch katoen >