Gezondheid

 1. Gezonde & Schone Lucht in de Slaapkamer

  Hoe reinig je de lucht in huis - slaapkamer ventileren in corona tijdGoed ventileren is belangrijk voor schone lucht in huis. Onderzoek toont namelijk aan dat de lucht in huis 5x vuiler is dan buitenshuis, zelfs bij huizen...

  Lees meer »
 2. Slecht slapen tijdens overgang?

  Slecht slapen tijdens overgang; Tips om te slapen met overgangsklachtenAls je in de overgang komt verandert er van alles in lichaam en geest. Slecht slapen, opvliegers en badend in het zweet wakker worden, zijn de meest benoemde overgangsklachten bij ons in de winkel. Gelukkig zijn er een aantal effectieve oplossingen voor de meest voorkomende overgangsklachten.

  Het belangrijkste vrouwelijke hormoon, oestrogeen, daalt tijdens de overgang sterk. En deze daling brengt nogal wat onvoorspelbaarheid met zich mee. Tijdens de overgang kun je allerlei klachten krijgen, maar welke overgangsklachten je precies krijgt is niet te zeggen. De één wordt vergeetachtiger, de ander krijgt veel opvliegers, ook kan angst of onrust je opeens overvallen. Of slechter slapen of het inslapen wordt moeilijker. Hoe kom je zo gezond en comfortabel door de overgang. We helpen je met een aantal praktische tips.

  Onderzoek geeft aan ca 2 miljoen Nederlanders slaap- of kalmeringstabletten gebruiken, waarvan 2/3 vrouwen zijn. Begrijpelijk, want de vrouwelijke hormonen dansen door de menstruatiecyclus maandelijks behoorlijk op en neer. Desondanks: slaap is niet iets waar je geen invloed op hebt. Slaap is juist iets waar je absoluut iets over te zeggen hebt.

  Slapen, overgang en hormonen

  Hormonen worden door verschillende organen in je lichaam geproduceerd, zoals je bijnieren, schildklier, eierstokken (of testikels) en alvleesklier. Hormonen behoren dus niet tot één orgaan, maar tot een complexe samenwerking van verschillende organen. En dat is wat het lastig maakt om het evenwicht te herstellen in de overgang.

  Bij slecht slapen maak je te weinig melatonine en/of groeihormoon aan, belangrijke slaaphormonen. Ze zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem, het zenuwstelsel, vermindering van stress, afbraak van vetcellen en het goed functioneren van de hersenen. Kortom een goede slaap is essentieel voor je gezondheid.

  Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker wordt. Het is een krachtige antioxidant dat vrije radicalen opruimt en zelfs in staat is de celdeling van kankercellen te vertragen.

  Groeihormoon is de ‘reparateur’ van al je lichaamscellen die ook ’s nachts zijn werk doet. Groeihormoon zorgt voor opbouw van je spiercellen en afbraak van vetcellen.

  Er zijn stoffen en producten in ons huis die onze hormonen kunnen verstoren. Wil je hier meer over weten? Dan vind je hier meer informatie >

  Tips! Een goede slaap is belangrijk en wij gaan je helpen

  Op slaap hebben we invloed. Echt! Je kunt er veel aan doen om goed te slapen. We zijn allemaal anders, maar onze hormonen werken toch allemaal een beetje hetzelfde. Onderstaande tips zijn erop gericht je hormonen beter in evenwicht te brengen waardoor je beter zult slapen. Probeer en test ze uit, zo vaak als je kunt. Als we jong zijn kunnen we overal slapen en onder (bijna) alle omstandigheden. Na je 40ste wordt dat een heel ander verhaal. Goed slapen wordt nu een doe-ding!

  De beste tips voor een goede slaap

  Voeding

  Zorg voor gezonde voeding die je hormonen in balans brengt waardoor je beter zult gaan slapen. Vermijd te veel hitte in je stofwisseling. Vermijd kruiden en voedingsmiddelen die sterk verhittend werken, zoals scherpe en/of verwarmende specerijen, zoals gember en...

  Lees meer »
 3. Huisstofmijt allergie in de slaapkamer

  Huisstofmijt allergie – slaapkamer - bouwbiologieIs er bij jou of je kind een allergie voor huisstofmijt vastgesteld? Geen paniek, dit gebeurd bij veel mensen. Met onze tips en adviezen kan iedereen de huisstofmijt onder controle krijgen. Huisstofmijt 100% elimineren is helaas onmogelijk. Maa...

  Lees meer »
 4. Rugklachten bij Opstaan

  Wat hebben rugklachten, knieklachten en problemen in de erogene zône met elkaar te maken? Deze kunnen worden veroorzaakt door de lendenspier (Psoas) en de heupbeenspier (Iliacus). Doordat we veel zitten en (te) weinig bewegen verkort de Psoas lendenspier, een zeer belangrijke en grootste spier van ons lichaam. Lage rugklachten die ontstaan tijdens de slaap of ’s ochtends bij het opstaan worden veroorzaakt door de psoas spier. Bij pijnklachten laag in de rug geeft de spier aan dat deze zich ni...

  Lees meer »
 5. Hormoonverstorende Stoffen in je Matras

  Bisfenol A in matrassen werken hormoonverstorend

  Een beter milieu begint bij jezelf, roept de overheid al vele jaren. Helaas is het niet zo simpel nu wij eenmaal leven in een wereld vol plastic. Je kunt veel doen om gezonder te leven, ontsnappen aan plastic is in onze samenleving bijna niet mogelijk.

  In veel van dat plastic zitten hormoonverstorende stoffen met ingewikkelde namen als bisfenol A (BPA), ftalaten en weekmakers die ongemerkt invloed uitoefenen op onze gezondheid.

  Aangeboren afwijkingen in de natuur

  Begin jaren negentig kwam er veel aan het licht via de krokodillen die ons duidelijk maakten hoe vergaand de gevolgen van milieuvervuiling voor de gezondheid kunnen zijn. Krokodillen die in een met pesticiden vervuilde omgeving leefden, kwamen vaak tweeslachtig ter wereld. Ook vogels en vissen en zelfs mensen hadden aangeboren afwijkingen. De stoffen in deze pesticides zijn erg vergelijkbaar met de stoffen in reguliere synthetische matrassen.

  Hormoonverstorende stoffen in de slaapkamer

  Inmiddels heeft de wetenschap niet stilgezeten. We weten nu dat er behoorlijk wat stoffen in het milieu zitten, die net als pesticide DDT, onze hormoonhuishouding ontregelen. Ze gedragen zich allemaal vrijwel exact als onze eigen natuurlijke hormonen. Juist omdat ze zo natuurlijk lijken voor ons lichaam, worden ze niet onderschept door ons immuunsysteem en dringen ons lichaam makkelijk binnen. Hormoonverstorende stoffen zenden andere signalen uit dan onze eigen hormonen. Het complexe en delicate samenspel van natuurlijke lichaamseigen hormonen wordt hierdoor behoorlijk ontregeld. Het blijkt dat zelfs heel lage concentraties ons hormoonsysteem enom beïnvloeden.

  De hormoonverstorende stof Bisfenol A (BPA) zit bijna altijd in een regulier chemisch matras. Dit is dezelfde stof die wordt gebruikt in vlamvertragende middelen. Bisfenol A is een zogenaamde endocriene disruptor, dit wil zeggen dat het het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden. BPA is een xenohormoon, een lichaamsvreemd hormoon. Sedert de jaren '30 van de 20e eeuw is bekend dat bisfenol A (BPA) een (zwak) oestrogeen is. Ofwel een xeno-oestrogeen.
  De waarschuwingen rondom hormoonverstoorders kunnen we niet meer wegwuiven. Instanties als de Verenigde Naties en De Wereld Gezondheidsraad waarschuwen voor deze hormoonverstorende stoffen. Toch hoor je er bijna niets over in Nederland. Frankrijk en Scandinavië zijn wat dat betreft veel verder. Daar wijst de overheid zwangere vrouwen en jonge moeders actief op de mogelijke effecten van hormoonverstoorders op de ontwikkeling van hun kind. Dankzij deze voorlichting kunnen deze vrouwen een bewuste keuze maken om het gezondheidsrisico voor hun baby terug te dringen. En kiezen bijvoorbeeld voor een gifvrij, gezond baby matras.

  Gun jezelf een natuurlijke gezonde slaap

  Een matras is het meest intensief gebruikte slaapkamermeubel in ons leven. We slapen er gemiddeld 25 jaar van ons leven op. Veel mensen weten echter niet waar ze op slapen. Negen van de tien mensen slapen namelijk nog steeds op giftige synthetische matrassen en boxspring bedden. Een schrikbarend aantal.

  Terwijl we van voeding en kleding wel alles willen weten wat betreft fast fashion, e-nummers, bespoten met pesticiden, additieven, vrij kleur-, smaak-, of geurstoffen enzovoort. Maar dat ve...

  Lees meer »
 6. Stijf en Stram in de Ochtend?

  Voor een frisse, gezonde en energieke ochtend is jouw lighouding en de temperatuur regulerende eigenschappen van jouw bed enorm belangrijk. Een goed matras heeft natuurlijke ventilerende kwaliteiten, wat onze spieren herstelt en rust geeft. 

  Matrassen met goede vocht- en warmte regulatie voorkomen stram gevoel bij opstaan

  Een van de belangrijkste voorwaarde voor een gezonde slaap zijn gezonde natuurlijke materialen in bed.
  Een relatief hoge luchtvochtigheid laat ons te veel zweten, vaak voelt ook het matras dan al klam of nat aan. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof onderbroken en dit verhindert de regeneratie van ons lichaam. ’s Morgens wordt u vermoeid wakker met stramme en stijve spieren en gewrichten. 

  Voorkom stram gevoel in de ochtend met goed matrasBedaffair matrassen zijn zo vakkundig en uniek opgebouwd, dat er zich een natuurlijke temperatuur regulerende laag direct onder de biologisch katoenen matrashoes bevindt. Waardoor je altijd met een stabiele warmte zal slapen.  Bedaffair noemt deze unieke samengestelde laag ‘de kli...

  Lees meer »
 7. Is jouw matras ziekmakend?

  Veilig en gezond slapen is niet vanzelfsprekendDe meeste mensen brengen een derde van hun leven door in bed, dat is ongeveer 25 jaar van je leven (!). Bijna de helft van de Nederlanders is doodmoe bij het opstaan. Acht op de tien Nederlanders is overdag niet uitgerust door slaapproblemen. Bij ongeveer 25% van de kinderen, in de leeftijd van 0-18 jaar komen verschillende slaapproblemen voor. Investeer dus in een gezonde, natuurlijke nachtrust en zorg goed voor jezelf en je kind.

  Slaapproblemen door chemisch matras

  Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat het bed waarop ze slapen de oorzaak kan zijn van slaapproblemen. Een matras dat stinkt is vrijwel altijd een matras gemaakt van koudschuim, traagschuim of synthetisch latex. Deze matrassen hebben PU (polyurethaan) als basis bestanddeel. Deze matrassen stinken doordat er chemische gassen uitwasemen, wat een bijzonder ongezonde lucht veroorzaakt in de slaapkamer. Deze lucht is zelfs nog ongezonder dan de buitenlucht in een stad.

  De meeste massaal aangeboden matrassen zijn een chemische synthetische nachtmerrie. Matrassen van polyurethaan schuim zijn gemaakt van petrochemische stoffen gecombineerd met een chemische potpourri van stabilisatoren, catalysatoren, brandvertragers, anti-microben additieven en synthetische verven. Oftewel, giftige en belastende materialen van fossiele grondstoffen.

  Bijvoorbeeld, een traagschuim matras wasemt 61 VOC* chemicaliën (gifgassen) uit, waaronder meerdere zwaar kankerverwekkende...

  Lees meer »
 8. Jouw Matras is Jouw Gezondheid

  Wist je dat je 25 jaar van je leven in bed doorbrengt? 1/3 van je dag ben je namelijk aan het slapen. Het is dus belangrijk dat je een goed matras hebt, waar je heerlijk kan slapen. Het liefst een matras die geen gifstoffen uitwasemt en vrij is van nare, synthetische materialen zoals schuim. Dit is helaas nog het kernbestanddeel van bijna àlle aangeboden matrassen in Nederland en België, dit is ook stof waar zelfs het RIVM ons voor waarschuwt. Wij helpen onze duurzame dromers daarom graag m...

  Lees meer »