Grondstoffen

 1. Circulair Wol

  Wol is van nature een circulaire vezel. Dat is de reden dat Bedaffair de grootste collectie matrassen, toppers, dekbedden, kussens, kindermatrassen en campingmatjes heeft, die toegepast kunnen worden voor de circulaire economie. 

  De Ellen MacArthur Foundation heeft bepaald dat de circulaire economie is gebaseerd op de principes van het gebruikmaken van hernieuwbare grondstoffen, het voorkomen van afval en vervuiling, duurzaamheid en langer in gebruik zijn van producten en materialen (grondstoffen) en herstellen en verbeteren van de natuur en biodiversiteit (natuurlijke systemen).

  Waarom is wol een perfecte circulaire vezel

  Circulair en duurzaam design vraagt transparantheid vanaf het begin. Bijvoorbeeld waarom een matras een betekenisvolle positieve impact heeft in die van teelt, productie, gebruik en in de afvalfase. De volledige levenscyclus dus. We kunnen al onze natuurlijke materialen hierin belichten. Voor nu nemen we wol als voorbeeld. Waarom is wol, van nature, een circulaire vezel.

  100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar
  Er bestaat geen andere vezel, natuurlijk of gemaakt door de mens, dat de eigenschappen van wol kan evenaren. Daarnaast is al ons biologische en verantwoorde wol kbT gecertificeerd, lees hier meer over dit keurmerk >

  Verminderd afval en vervuiling
  Wol gebruikt 18% minder energie dan polyester en bijna 70% minder water dan katoen als je 100 sweaters zou produceren.

  De meest hergebruikte en gerecyclede vezel op de wereld
  Natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Wol is de meest hergebruikte en gerecyclede vezel van de wereld ten opzichte van de meest gebruikte textielvezels in de wereld.

  Wol is al circulair sinds 1813

  Al vanaf 1813 mogen we wol circulair noemen. In dit jaar ontwikkelde Benjamin Law een circulair proces. Hij gebruikte een gerecyclede wollen kledingstuk en combineerde dit met nieuwe wol om een nieuw materiaal te maken dat hij 'shoddy' noemde.

  Ondank dat innovatieve producten en processen sinds de 19e eeuw absoluut...

  Lees meer »
 2. Ons Lokaal en Biologisch Hennep

  De voordelen van hennep oftewel cannabisHennep in muesli of smoothie, in gezichtscreme en shampoo of in een t-shirt. En nu ook in matrassen, dekbedden en kussens. Is dit gebakken lucht of een prachtige duurzame droom met vele voordelen voor een gezonde slaap? Voor Bedaffair, de grootste natuurlijke beddenwinkel van de Benelux is het duidelijk: cannabis oftewel hennep is de vezel van de toekomst, de vezel die al je dromen waar maakt.

  Sinds 1994 pionieren en innoveren de eigenaren van Bedaffair met duurzame, natuurlijke materialen voor bedden, matrassen, dekbedden en kussens. Bij Bedaffair zijn we altijd bezig met de vraag: hoe kunnen we nog meer innoveren om het slapen en de slaapkamer nóg duurzamer en beter te maken? Daarom bestaat ons assortiment uit op maat gemaakte, duurzame natuurlijke bedden, matrassen, dekbedden en kussens. Die allemaal lokaal geproduceerd zijn in Nederland of Duitsland.

  Klimaatpositief Hennep 

  Éen van de meest duurzame plantaardige vezel is hennep. Wat hennep als plant en als vezel kan doen voor ons, voor het milieu en voor de dieren is ongekend uniek. Maak kennis met de vezel van de toekomst: hennep! Hennep is 100% natuurlijk, plantaardig, 100% circulair (te recyclen, her te gebruiken en/of te composteren), CO2 positief en verantwoord.

  Hennep groeit lokaal, zonder nare chemicaliën, met weinig water en gaat tijdens de groei bodemerosie tegen. Sterker nog: de...

  Lees meer »
 3. Biologisch Katoen Keurmerk

  GOTS certificaat bij merken, stoffen en beddenEr zijn veel keurmerken voor biologisch. Zoveel keurmerken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een keurmerk is belangrijk, want de term ‘biologisch katoen’ is niet beschermd. Een keurmerk of label aan een product garandeert dus dat het product ook daadwerkelijk is gemaakt van biologisch katoen.

  Bij Bedaffair vindt je voornamelijk textiel producten met het GOTS label. Wij kiezen voor stoffen, dekbedovertrekken, kussenslopen, hoeslakens en matrashoezen (tijken) die dus gecertificeerd zijn met het GOTS keurmerk. Wist je dat de Bedaffair eigenaren Marjolein en Arend Vaders, de allereerste Nederlandse beddenfabrikant waren, die in 2006 startten met het gebruik van biologisch katoen in al hun pocketveringmatrassen en boxspring bodems? Nu 14 jaar (!) jaar later is dit nog steeds uniek voor een Nederlandse beddenproducent.

  Bedaffair is uniek in biologisch aanbod

  Uniek in de beddenbranche is Bedaffair’s grote collectie matrassen, waarvan alle katoenen matrashoezen (tijken) zijn voorzien van een GOTS keurmerk. Alle beddenmerken, van goedkoop tot heel duur, aangeboden in Nederland gebruiken standaard katoen of petrochemische polyester matrashoezen (tijken) of een mengeling van katoen/polyester. Nederlandse beddenmerken nemen nog altijd niet de bewuste keuze om de wereld een beetje beter te maken en leed van de allerarmsten te verzachten.

  Waarom kiest Bedaffair voor GOTS gecertificeerd katoen? Wij vinden dat het anders kan en anders moet waar het gaat om sociaal ondernemen, respect voor het milieu, ecologie en biodiversiteit. Ook willen wij zowel onszelf als onze klanten kunnen garanderen dat de gehele productieketen schoon en eerlijk is. En dat kan niet met ‘gewoon’ katoen. De reden? Dat leggen we hieronder uit.

  Bekijk hier onze bio katoenen kussen >
  Bekijk hier onze bio katoenen dekbedden >

  Bij het verbouwen van katoen worden enorm veel pesticiden gebruikt

  Bij de teelt van katoen wordt enorm veel pesticiden gebruikt. Meer dan bij welk gewas ook. Elk jaar wordt 18 miljoen ton katoen verbouwd. Sinds de jaren ’30 is de productie verdrievoudigd, terwijl de plantages nauwelijks zijn gegroeid. Volgens het Wereldnatuur Fonds is de katoenindustrie goed voor het gebruik van 24% van de insecticiden en 11% van de pesticiden. Dat zijn behoorlijke percentages, als je weet dat de katoenteelt slecht 2,4% van alle akkerbouw ter wereld beslaat.

  In 2010 werd maar liefst 3 biljoen Amerikaanse dollars aan pesticiden op deze gewassen gebruikt. Inmiddels komt bijna 80 procent van alle katoenproductie af van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO).

  Bij het verbouwen van katoen worden enorm veel pesticiden gebruikt

  Pesticiden hebben impact op mens, dier, landbouwgrond en (drink)water

  Katoen is gevoelig voor plagen en ziektes. Dat is een direct gevolg van intensieve teelt. Om de oogsten te beschermen tegen plagen en ziektes worden pesticiden ingezet. Het gebruik van pesticiden in de landbouw is niet alleen schadelijk voor insecten die de katoen oogst bedreigen. 1% Tot 3% van de landbouwboeren raakt vergiftigd door pesticiden. Eén miljoen belandt in het ziekenhuis: in een ontwikkelingsland zijn niet veel ziekenhuizen, dit aantal is enorm in verhouding tot capaciteit. 300.000 Landbouwboeren sterven direct door vergiftiging.

  Pesticiden worden uitsluitend gebruikt voor de katoen plant, echter door wind en regen komen de chemische bestrijdingsmiddelen ook in het grondwater terecht. Hierdoor wordt ook de omringende natuur aangetast. De plaatselijke bevolking wast zich bijvoorbeeld met het aangetaste water, drinken van het aangetaste water, koken met het aangetaste water... Kortom, de plaatselijke bevolking leeft  in een door gifstoffen aangetast gebied.

  Eerdere onderzoeken trokken al verontrustende conclusies over pesticiden en hun effect op de natuur. Een onderzoek uit 1983 liet zien hoe een kolonie meeuwen in de buurt van Corpus Christi in Texas werd geraakt: de meeuwen aten insecten die waren vergiftigd met een insecticide dat op een katoenveld vijf kilometer verderop werd gebruikt. 200 volwassen meeuwen en 25% van de kuikens overleden als gevolg van vergiftiging.

  Onderzoekers zagen in 1996 hoe het gebruik van het pesticide Endosulfan op landbouwvelden resulteerde in de dood van meer dan 240.000 vissen. Het ging om een 25 kilometer lang stuk rivier in Alabama. Via de waterafvoer kwam het gif in de rivier terecht.

  Hoe zit dit bij biologisch katoen

  Er zijn dus meerdere redenen waarom Bedaffair biologisch katoen verkiest boven gewoon katoen. Het is gewoon beter in vele opzichten. Het grootste gewin van het verbouwen van biologisch katoen is dat het geteeld wordt vrij van schadelijke stoffen. Natuurlijke, niet-schadelijke alternatieven voor pesticiden zijn er: er bestaat een speciale voedselspray. Ontwikkelt door PAN (Pesticide Action Network) en het Australian Cotton Research Institute. In deze spray zit gist, suiker, maïs en voedselafval. Kleine boeren...

  Lees meer »
 4. Natuurlijk Vegan Alternatief voor Dons

  Als veganist of bij een vegan lifestyle wil je natuurlijk ook (h)eerlijk kunnen slapen in een bed, onder een lekker warm fijn dekbed en op een fijn Alternatief voor donzen, wollen...

  Lees meer »
 5. Natuurlatex Keurmerk van Prolana

  Onze leverancier Prolana is betrokken bij het „Living Wage Pilotproject“ met het Fairrubber Keurmerk. Dit betekent dat de directe loonkosten verhoogd worden van...

  Lees meer »
 6. Het magische yak wol uit Tibet

  Onder alle dieren die in Tibet gehouden worden is de yak de meest voorkomende, populaire en belangrijkste dier voor de Tibetanen. Onder deze Tibetaanse rundersoort bevinden zich wilde yaks en gedomesticeerde yaks. Zo’n duizend jaar geleden werden wilde yaks gedomesticeerd door de Qiang bevolking van Tibet. Dit zijn tegenwoordig de gedomesticeerde yaks. Het Tibetaanse leven is voor een groot deel zelfs afhankelijk van de yak......

  Lees meer »
 7. Ons 100% Natuurlatex

  100% Natuurlatex matras of een biologisch, ecologisch of natuurlijk matras? Wat is het verschil?Een hardnekkige roddel in de conventionele beddenmarkt en bij adviseurs van beddenspeciaalzaken is de uitspraak ‘Een 100% natuurlatex matras – dat bestaat niet!’. Wij denken en weten dat dit wél kan. 

  Eerst, wat is natuurlatex?

  Het maakproces van latex en natuurlatex en (gebrek aan) regelgeving.

  Het reguliere latex wordt gemaakt van belastende aardolie en van natuurlatex. Er zijn verschillende soorten: synthetisch latex matrassen, mix matrassen van synthetisch en natuurlatex of pure natuurlatex matrassen. Elke mix of mengverhouding van synthetisch en natuurlatex mogen...

  Lees meer »
 8. Ons Lokale Turf

  Turf uit het moor / veenmoeras

  Turf - duizendjarige genezende kracht

  Turf heeft zowel een verwarmende als heilzame werking op de gezondheid van de mens. Al duizenden jaren wordt door de mens het waardevolle natuurproduct turf gebruikt. Dat is natuurlijk voor een bijzodnere reden, want turfvezels hebben een warmte-spreidende, warmte-activerende en zelfs een ontstekingsremmende werking heeft. In de Romeinse tijd werd turf daarom ook veel gebruikt voor diverse doeleinden.

  De turf vezel is het oeroude, in moor / veenmoeras restmateriaal van het wollegras. 

  De natuurlijke warmtegever uit de natuur

  Het turfvezel van Bedaffair wordt door een klein ambachtelijk bedrijf in een woud- en veenrijk gebied in Zuid-Zweden verwerkt. Turf is eeuwen tot enige duizenden jaren oud. Daarom behoudt turfvezel de vitale oerkracht van onze aarde, omdat onze turfvezel, voor eeuwen zo diep in de grond gelegen, nog nooit in aanraking is geweest met ongezonde stoffen of verontreinigingen.

  De gereinigde turfvezel wordt zonder synthetische (hulp)stoffen of chemische middelen met de hand verwerkt. De Bedaffair turfvezel is een plantaardige vezel van het wollegras die slechts door natuurlijke ecologische processen is omgezet. Omdat de...

  Lees meer »
 9. Herkomst van ons duurzaam hout

  Bedden van natuurlijke materialen gemaakt van duurzaam hout

  Bij Bedaffair worden...

  Lees meer »
 10. Ons Duurzaam Alpenden Hout

  Alpenden Hout in je slaapkamer (pinus cembra) is niet bekend noch te zien in Nederland. Daarom Bedaffair kiest voor deze prachtige duurzame alpenden houten bedden gemaakt door lokaal ambachtelijke beddenmakers. Dit prachtige hout is bijzonder licht van gewicht en het heeft een unieke structuur. Daarnaast heeft een massief houten bed gemaakt van alpenden hout een ongekende èn onbekende genezende werking. Een bed van alpenden hout biedt een, dubbelblind wetenschappelijk bewezen, diepe en ontspannende slaap.

  Alpenden hout is gezond

  De alpenden of arve is een boomsoort uit de dennenfamilie. Hij groeit in de Alpen en de Karpaten tot vlak onder de boomgrens, soms tot bijna 3000 meter. De gezondheidsbevorderende werking van de alpenden is zeer bijzonder en bovendien wetenschappelijk aangetoond. “Alpenden hout is gezond.”, zoals men in de volksmond zegt door de bewoners van de Alpen. Al eeuwenlang wordt generatie op generatie doorvertelt dat het massief hout van de alpenden een gezonde en helende werk...

  Lees meer »
Pagina