Grondstoffen

 1. Opiniestuk in The Optimist: 'Textielbranche moet weer aan de hennep'

  Toen Bedaffair in 2020 de natuurlijke beddengoed collectie ging uitbreiden met hennep dekbedden, onderdekens en matrassen vond co-founder en eigenaar Marjolein Vaders het tijd voor een opiniestuk over hennep. Haar onderzoek naar de bewogen geschiedenis van deze textielvezel is omgezet in dit prachtige artikel. Een ode aan deze unieke en zeer nuttige textielvezel. Met aanvullingen over katoen en de enorme vervuiling die al lange tijd speelt in de textielindustrie door Roosmarie Ruigrok.

  Lees meer »
 2. In de pers: Bedaffair komt met gerecyclede donzen dekbedden

  Bedaffair introduceert een 'Circular Down', een collectie dekbedden van gerecycled dons. De dekbedden zijn gemaakt van biologisch katoen en volledig gerecyclede dons en veren. “Dons is al veel duurzamer dan polyester. Door dons her te gebruiken wordt deze prachtige hoogwaardige grondstof niet meer verbrand”, zegt Marjolein Vaders, eigenaar Bedaffair, de grootste duurzame beddenwinkel.

  Lees meer »
 3. In de pers: Polyester 97 procent hogere negatieve milieu- en klimaatimpact dan dons

  Een dekbed gevuld met polyester is veel slechter voor het klimaat en milieu dan een dekbed gevuld met dons. Dit blijkt uit een ‘life cycle analyse’ (LCA), een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. “Een enorme stap voorwaarts in het aantonen dat plastics, zoals polyester, buitengewoon schadelijk zijn voor het klimaat, het milieu en onze gezondheid”, zegt Marjolein Vaders, eigenaar Bedaffair, fabrikant van natuurlijke, bodemverrijkende, recyclebare matrassen en boxsprings.
  Lees meer »
 4. Wol is een circulaire vezel. 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.

  Wol is van nature een circulaire vezel. Dat is de reden dat Bedaffair de grootste collectie matrassen, toppers, dekbedden, kussens, kindermatrassen en campingmatjes heeft, die toegepast kunnen worden voor de circulaire economie. 

  De Ellen MacArthur Foundation heeft bepaald dat de circulaire economie is gebaseerd op de principes van het gebruikmaken van hernieuwbare grondstoffen, het voorkomen van afval en vervuiling, duurzaamheid en langer in gebruik zijn van producten en materialen (grondstoffen) en herstellen en verbeteren van de natuur en biodiversiteit (natuurlijke systemen).

  Waarom is wol een perfecte circulaire vezel

  Circulair en duurzaam design vraagt transparantheid vanaf het begin. Bijvoorbeeld waarom een matras een betekenisvolle positieve impact heeft in die van teelt, productie, gebruik en in de afvalfase. De volledige levenscyclus dus. We kunnen al onze natuurlijke materialen hierin belichten. Voor nu nemen we wol als voorbeeld. Waarom is wol, van nature, een circulaire vezel.

  100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar
  Er bestaat geen andere vezel, natuurlijk of gemaakt door de mens, dat de eigenschappen van wol kan evenaren.

  Verminderd afval en vervuiling
  Wol gebruikt 18% minder energie dan polyester en bijna 70% minder water dan katoen als je 100 sweaters zou produceren.

  De meest hergebruikte en gerecyclede vezel op de wereld
  Natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Wol is de meest hergebruikte en gerecyclede vezel van de wereld ten opzichte van de meest gebruikte textielvezels in de wereld.

  Wol is al circulair sinds 1813

  Al vanaf 1813 mogen we wol circulair noemen. In dit jaar ontwikkelde Benjamin Law een circulair proces. Hij gebruikte een gerecyclede wollen kledingstuk en combineerde dit met nieuwe wol om een nieuw materiaal te maken dat hij 'shoddy' noemde.

  Ondank dat innovatieve producten en processen sinds de 19e eeuw absoluut een lange weg hebben afgelegd, de principes zijn dezelfde. De postieve eigenschappen die wol van nature heeft, zoals 100% natuurlijk, hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en recyclebaar maken wol inherent aan circulair. Voor ons, als duurzaam ambachtelijk beddenproducent, is wol een essentiele grondstof om onze matrassen bij uitstek te ontwerpen voor en met een lange levensduur.

  Open loop recycling proces

  Wat erg gewaardeerd wordt in het open loop recycling proces is de onmogelijkheid

  Lees meer »
 5. Is jouw matras goed te recyclen? Circulaire matrassen.

  Is jouw matras goed te recyclen? Het circulaire matrasCirculaire matrassen. Matrassen die gericht zijn om het immense afvalprobleem op te lossen. Een goed streven vinden wij met veel goede bedoelingen.
  Bij Bedaffair zijn we er alleen niet zeker van of álle aangeboden circulaire matrassen er op gericht zijn om het eco-systeem, het klimaat probleem en het milieu probleem op te lossen. Circulaire matrassen zeggen in dat opzicht niet veel over het oplossen van de problematiek rondom opwarming van de aarde, het gebruik van pesticiden of olie vervuiling. Waar het matras van gemaakt is, de materialen van een circulair matras zijn belangrijk of het circulaire matras een gunstig effect heeft op ons ecosysteem en op de aarde.

  Er zijn circulaire matrassen gemaakt van olie-gebaseerde materialen en er zijn circulaire matrassen gebaseerd op natuurlijke materialen. In de circulaire economie pnderscheiden ze dat in een 'technische kringloop', dat wat de mens heeft gemaakt. En een 'biologische kringloop', dat wat de natuur heeft gemaakt.

  In Nederland worden elk jaar ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt en weggegooid.

  In Europa zijn dat er zelfs 35 miljoen en in de Verenigde Staten 20 miljoen. Als je deze 20 miljoen matrassen in de lengte tegen elkaar zou leggen strekt het zich uit tot een lengte van 36533 km. En dit komt er elk jaar bij.
  Slechts ca 35% van de Nederlandse matrassen wordt gerecycled. En dan is van deze plastic (PUR schuim) matras maximaal 85% te recyclen (PUR schuim is het kernbestanddeel van de reguliere aangeboden matrassen). Het merendeel van deze matrassen worden verbrand of eindigen op de vuilstort. Dat is een enorm probleem voor het milieu, aangezien de huidige matrassen 1000 jaar lang schade brengen aan ons milieu, voordat ze volledig gecomposteerd zijn. Dit komt omdat de huidige koudschuim of traagschuim matras gemaakt is van PU, een restmateriaal uit de olie-industrie.

  Betaalbaar, duurzaam en gaat ook nog eens langer mee

  Bedaffair doet het al vele jaren anders. Wij vinden het namelijk essentieel dat iedereen schoon en veilig kan slapen op matrassen die gewoon betaalbaar zijn en zelfs tot 5x langer mee gaan.
  Tegelijkertijd zetten de Bedaffair matrassen een halt op de immense afvalbergen, recycle-problematiek en de verbranding van afgedankte matrassen.
  Van delving van de olie tot en met de afvalfase zijn de huidige, in massa aangeboden, matrassen schadelijk. Voor het milieu, het klimaat én onze gezondheid, door de uitwaseming van gifgassen.

  Daarom ontwikkelden wij, 26 jaar geleden, een 100% natuurlijk matras dat vrij is van schadelijke stoffen. Die tot 5x langer meegaat en te revitaliseren of te repareren is. Bedaffair biedt matrassen met een garantieperiode die tussen de 5 en 25 jaar ligt. En het betreft voor het merendeel circulaire matrassen.

  Circulaire matrassen bij Bedaffair, dit zijn de feiten

  - Duurzame matrassen, bij teelt, in productie, in gebruik en zelfs in de afvalfase
  - Betaalbare matrassen, verkrijgbaar vanaf € 498 (90x200 cm)
  - Garantie; tussen 5 - 25 jaar afhankelijk van type en model
  - Vrij van schadelijke stoffen, elk matras heeft keurmerken (QUL, GOTS of meer)
  - Comfortabele matrassen, uitgebreid aanbod diverse diktes, verschillende hardheid variaties, comfortzônes etc etc

  UPDATE: Op 16 juni 2020 heeft Bedaffair als 1e in de wereld een assortiment circulaire biobased matrassen en topper op de markt gebracht
  Lees hier meer over de circulaire matrassen van Bedaffair >>

  Lees meer »
 6. De voordelen van hennep oftewel cannabis

  De voordelen van hennep oftewel cannabisHennep in muesli of smoothie, in gezichtscreme en shampoo of in een t-shirt. En nu ook in matrassen, dekbedden en kussens. Is dit gebakken lucht of goed doordacht en stevig te onderbouwen? Voor Marjolein en Arend Vaders, pioniers van het 1e uur wat betreft bedden van natuurlijke materialen en eigenaren van de grootste ecologische woonwinkel van Nederland, is het duidelijk: cannabis oftewel hennep is de vezel van de toekomst.

  Sinds 1994 pionieren en innoveren de eigenaren van Bedaffair met duurzame, natuurlijke materialen voor bedden, matrassen, dekbedden en kussens. Bij Bedaffair zijn we altijd bezig met de vraag: hoe wordt het natuurlijke materiaal verbouwd, hoe wordt het verwerkt, waar komt de grondstof vandaan, wat doet het voor mens, milieu en dier en welke positieve eigenschappen heeft het natuurlijke materiaal tijdens onze slaap? Daarom bestaat ons assortiment uitsluitend uit biologische, ecologische en duurzame natuurlijke producten voor de slaapkamer.

  Dat is de reden dat Dormiente voor Bedaffair een Speciale Editie hennep matras heeft gemaakt. Exclusief bij Bedaffair verkrijgbaar. En dat is nog niet alles, Bedaffair zal binnenkort dekbedden en onderdekens onder eigen label lanceren.

  Hennep in een korte uitleg

  Een van de meest duurzame plantaardige vezel is: hennep. Wat hennep als plant en als vezel kan doen, en dan niet alleen voor ons maar ook voor het milieu, is ongekend uniek. Maak kennis met de vezel van de toekomst: hennep.

  Hennep is 100% natuurlijk, plantaardig, 100% circulair (te recyclen, her te gebruiken en/of te composteren), CO2 neutraal en verantwoord. En niet alleen dat: hennep voelt heerlijk comfortabel aan. Het is zacht en voelt iets steviger dan katoen. Hennep reguleert vocht veel beter dan katoen, kapok of tencel en heeft een klimaatregulerend effect. Dat betekent dat het koel is bij warmte en aangenaam als het koud is.

  Tijdens warme nachten of als je zweet (en zweten doen we allemaal ’s nachts), dan reguleert het materiaal het microklimaat tussen je hennep matras, dekbed of dekbedovertrek. En dat zorgt voor een heerlijke aangename en droog bedklimaat. Zodat je elke morgen fris en uitgerust op kan staan.

  Naast

  Lees meer »
 7. GOTS certificaat bij merken, stoffen en bedden

  GOTS certificaat bij merken, stoffen en beddenEr zijn veel keurmerken voor biologisch. Zoveel keurmerken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een keurmerk is belangrijk, want de term ‘biologisch katoen’ is niet beschermd. Een keurmerk of label aan een product garandeert dus dat het product ook daadwerkelijk is gemaakt van biologisch katoen.

  Bij Bedaffair vindt je voornamelijk textiel producten met het GOTS label. Wij kiezen voor stoffen, dekbedovertrekken, kussenslopen, hoeslakens en matrashoezen (tijken) die dus gecertificeerd zijn met het GOTS keurmerk. Wist je dat de Bedaffair eigenaren Marjolein en Arend Vaders, de allereerste Nederlandse beddenfabrikant waren, die in 2006 startten met het gebruik van biologisch katoen

  Lees meer »
 8. Yak wol dekbedden van de Jak uit Tibet

  Onder alle dieren die in Tibet gehouden worden is de yak de meest voorkomende, populaire en belangrijke dieren voor de Tibetanen. Onder deze Tibetaanse rundersoort bevinden zich wilde yaks en gedomesticeerde yaks. Zo’n duizend jaar geleden werden wilde yaks gedomesticeerd door de Qiang bevolking van Tibet. Dit zijn tegenwoordig de gedomesticeerde yaks. Het Tibetaanse leven is voor een groot deel afhankelijk van de yak. Ondanks dat het geen heilig dier is, wordt de Tibetaanse yak beschouwd als één van de belangrijkste dieren in Tibet.

  Yak wol dekbedden van de Jak uit Tibet

  Yak uit Tibet

  De yak is familie van de bison en de waterbuffel. Er zijn twee soorten yaks, de wilde yak en de gedomesticeerde yak, welke gewoonlijk

  Lees meer »
 9. 100% Natuurlatex matras of een biologisch, ecologisch of natuurlijk matras? Wat is het verschil?

  100% Natuurlatex matras of een biologisch, ecologisch of natuurlijk matras? Wat is het verschil?Een hardnekkig gerucht in de conventionele beddenmarkt en bij adviseurs van beddenspeciaalzaken is de uitspraak ‘Een 100% natuurlatex matras – dat bestaat niet!’. Of als het aanbod of uitspraak over het aanbod van een ‘natuurlijk latex’ matras. Wat is wat? Wat is natuurlijk, of biologisch, of ecologisch? Hoe zit het met natuurlatex en latex matrassen? Wat is het verschil?

  Het maakproces van latex en natuurlatex en (gebrek aan) regelgeving

  Het product latex kan men maken van aardolie en van natuurlatex. Er zijn dus synthetisch latex matrassen, matrassen gemaakt met een mix van synthetisch en natuurlatex en er zijn pure natuurlatex matrassen. Elke mix of mengverhouding van synthetisch en natuurlatex mag men een ‘natuurlijk latex’ matras noemen. Dit wordt niet door de wet beschermd noch gecontroleerd.
  Overigens is er geen enkele regelgeving omtrent het produceren van een matras. Het produceren van een matras dat wel of niet schadelijk is voor onze gezondheid, onze kinderen en/of milieu is puur en alleen een keuze van de fabrikant. De overheid of Europese unie heeft hier geen invloed op noch bemoeit deze zich hiermee.

  Zijn er chemische stoffen nodig om een natuurlatex matras te maken?

  De pure 100% natuurlatex is als eerste een plantaardige melksap. Zoals gebruikelijk in het maakproces van elke latex matras worden er hulpstoffen gebruikt. Ook bij de verwerking van een natuurlatex matras worden er hulpstoffen gebruikt. Hulpstoffen zijn nodig om tot het opschuimen van de melksap te komen, anders blijft de melksap vloeibaar. Een aantal van deze hulpstoffen zijn zinkoxide en zwaveloxide; oftewel in de natuur voorkomende hulpstoffen. (U vindt bijvoorbeeld zwavel (rotte eieren lucht) in de buurt van vulkanen of in de kraters van slapende vulkanen.)

  De hulpstof zwaveloxide wordt vaak ten onrechte aangeduid als chemisch, echter zwaveloxide is een, in de natuur, voorkomende stof en heeft een geheel natuurlijke oorsprong. Omdat een ‘natuurlijke’ hulpstof niet direct ‘ongevaarlijk’ of ‘veilig’ is, omvatten de strenge testen en controles van de QUL ook de zwavelverbindingen die door het vulkaniseren ontstaan (opschuimen).

  Hoe natuurlijk is een ‘natuurlijk’ latex matras?

  Hoe natuurlijk is een ‘natuurlijk’ latex matras?

  Lees meer »
 10. Oud matras afvoeren, recyclen en herwinnen voor grondstoffen of biologisch laten afbreken tot compost ?

  Oud matras afvoeren, recyclen en herwinnen voor grondstoffen of biologisch laten afbreken tot compost ?

  Het is voor veel mensen misschien vreemd om te horen dat hun heerlijke comfortabele matras biologisch afbreekbaar kan zijn. Na 10 jaar (gemiddeld gebruik van een matras) begraaf je de matras gewoon in de grond waar het langzaam afbreekt tot compost. Is dat een mooie droom voor de toekomst? Nee, het is de realiteit. Bedaffair’s realiteit.

  Hoe werkt matrasrecycling?

  Hoe werkt matrasrecyclingMomenteel moeten oude afgedankte matrassen aangeboden worden bij de milieustraat van de gemeente waar je woont. Een matras mòet aangeboden worden bij de milieustraat omdat een petrochemisch matras na 2 jaar gebruik beschouwd wordt als chemisch afval. Zo ernstig vervuild is een standaard aangeboden matras in Nederland na 2 jaar. Wij, van Bedaffair, vinden eigenlijk dat een matras direct als chemisch product/afval beschouwd kan worden, vanwege de toxiciteit van de producten uit de polymeer chemische industrie waar deze matrassen vandaan komen.

  Dat terzijde… Als je geluk hebt worden de oude matras recycled, maar dat is geen vaststaand feit. Ongeveer 40% van de 1,6 miljoen afgedankte matrassen per jaar in Nederland worden recycled. En van de 4 matrasrecycling bedrijven die ons land rijk was zijn er nog maar 2 over. Dit zegt eigenlijk al genoeg. Matrasrecycling bedrijven hebben het niet makkelijk en maken eerder kosten dan dat de herwonnen grondstoffen bij matrasrecycling iets oplevert.

  Het foam (polyether of PUR schuim uit traagschuim en koudschuim matrassen en latex) heeft grote concurrentie van schone restproducten uit de chemie fabrieken en recycling van stoelzittingen uit auto’s. Het ijzer levert niet veel meer op. En de tijk of het textiel, voornamelijk synthetisch, ook niet meer, sinds de olieprijs zo laag is. De afzetmarkt van deze grondstoffen is overvoerd. De verwerking van matrassen is niet meer te betalen uit de opbrengst van de grondstoffen. Een deel van oude afgedankte matrassen worden als energiepakket verkocht aan energie leveranciers. Verbranding is onontkoombaar, er worden meer matrassen afgedankt dan recycled op dit moment. En verbranding is beter dan een petrochemisch plastic matras afval storten.

  Wat gebeurt er met het restant van oude afgedankte matrassen?

  Veel afvalverwerkers maken energiepakketten van oude afgedankte matrassen en verkopen die aan energie centrales. Àlle matrassen (behalve ecologische en biologische)

  Lees meer »
Pagina