Onder alle dieren die in Tibet gehouden worden is de yak de meest voorkomende, populaire en belangrijkste dier voor de Tibetanen. Onder deze Tibetaanse rundersoort bevinden zich wilde yaks en gedomesticeerde yaks. Zo’n duizend jaar geleden werden wilde yaks gedomesticeerd door de Qiang bevolking van Tibet. Dit zijn tegenwoordig de gedomesticeerde yaks. Het Tibetaanse leven is voor een groot deel zelfs afhankelijk van de yak...

Yak wol dekbedden van de Jak uit Tibet

Yak uit Tibet

Zoals eerder genoemd is de Tibetaanse yak van groot belang voor het Tibetaanse volk, met name de nomaden. De yak geeft hen voor een groot deel de mogelijkheid om zich te voorzien in hun levensonderhoud en voedselvoorziening. De melk, de melkproducten van de yak zijn belangrijke onderdelen van het Tibetaanse dieet. Boter en yoghurt zijn altijd aanwezig. De yak is familie van de bison en de waterbuffel, zij leven op een hoogte tot 6000 meter. De wilde yak is aanzienlijk groter dan de gedomesticeerde. Helaas zijn de wilde yaks tegenwoordig zeldzaam, aangezien de populatie enorm in aantal is gedaald. Naar schatting zijn er nog maar 500 op enkele afgelegen delen in het Himalaya hooggebergte. De yak heeft grotere longen en een groter hart dan andere runderen, daarnaast zijn hun rode bloedcellen groter waardoor er meer zuurstof getransporteerd kan worden. Met deze aanpassingen kunnen ze overleven in de ijle lucht van het Himalaya hooggebergte.

Yak wol dekbedden en de mooie eigenschappen

De yak heeft een dikke, langharige zwarte, chocolade tot witte vacht. Met deze vacht zijn ze in staat de extreme kou in Tibet te weerstaan. Met een diameter van 15-20 micron, is de yak wol vergelijkbaar qua lichtheid en dunheid met kashmir. Yak wol is echter veel betaalbaarder dan kashmir wol dekbed. De zachtheid van de Yak wol is te vergelijken met merino wol. De diervriendelijkheid en duurzaamheid van een Yak wollen dekbed is te vergelijken met een kamelenhaar dekbed. Van nature is yak wol hypo-allergeen, doordat de vocht- en warmteregulatie uitmuntend is en de ventilerende kwaliteiten dus erg hoog zijn. Een yak wol dekbed helpt ons lichaam om, tijdens het slapen, warmte beter te reguleren en vocht te laten verdampen zodat we altijd droog, hygiënisch en comfortabel slapen.

Yakwol is heerlijk licht, superzacht en isoleert als de beste. De wol wordt niet geschoren, maar tijdens de rui uitgekamd waardoor het dierenwelzijn voorop staat. De wol van een yak is ook heel sterk, dus een dekbed zal extra lang mee gaan. Bijzonder aan yak wol is dat deze geen geuren opneemt, altijd fris en fruitig wakker worden dus.

Bekijk hier ons Yak wollen dekbed >

Voordelen van een Yak dekbed op een rij:
- Zo licht en zacht als kashmir, maar yak dekbedden zijn voordeliger in prijs
- Zo zacht en flexibel als merino wol, maar warmer dan wol dus een wollen yak dekbedden zijn veel lichter en luchtiger
- Zo diervriendelijk en duurzaam als kamelenhaar
- Neemt geen geuren op.

                             Yak wol dekbedden doorsnede          Yak wol dekbedden