Wol is van nature een circulaire vezel. Dat is de reden dat Bedaffair de grootste collectie matrassen, toppers, dekbedden, kussens, kindermatrassen en campingmatjes heeft, die toegepast kunnen worden voor de circulaire economie. 

De Ellen MacArthur Foundation heeft bepaald dat de circulaire economie is gebaseerd op de principes van het gebruikmaken van hernieuwbare grondstoffen, het voorkomen van afval en vervuiling, duurzaamheid en langer in gebruik zijn van producten en materialen (grondstoffen) en herstellen en verbeteren van de natuur en biodiversiteit (natuurlijke systemen).

Waarom is wol een perfecte circulaire vezel

Circulair en duurzaam design vraagt transparantheid vanaf het begin. Bijvoorbeeld waarom een matras een betekenisvolle positieve impact heeft in die van teelt, productie, gebruik en in de afvalfase. De volledige levenscyclus dus. We kunnen al onze natuurlijke materialen hierin belichten. Voor nu nemen we wol als voorbeeld. Waarom is wol, van nature, een circulaire vezel.

100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar
Er bestaat geen andere vezel, natuurlijk of gemaakt door de mens, dat de eigenschappen van wol kan evenaren. Daarnaast is al ons biologische en verantwoorde wol kbT gecertificeerd.

Verminderd afval en vervuiling
Wol gebruikt 18% minder energie dan polyester en bijna 70% minder water dan katoen als je 100 sweaters zou produceren.

De meest hergebruikte en gerecyclede vezel op de wereld
Natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Wol is de meest hergebruikte en gerecyclede vezel van de wereld ten opzichte van de meest gebruikte textielvezels in de wereld.

Wol is al circulair sinds 1813

Al vanaf 1813 mogen we wol circulair noemen. In dit jaar ontwikkelde Benjamin Law een circulair proces. Hij gebruikte een gerecyclede wollen kledingstuk en combineerde dit met nieuwe wol om een nieuw materiaal te maken dat hij 'shoddy' noemde.

Ondank dat innovatieve producten en processen sinds de 19e eeuw absoluut een lange weg hebben afgelegd, de principes zijn dezelfde. De postieve eigenschappen die wol van nature heeft, zoals 100% natuurlijk, hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en recyclebaar maken wol inherent aan circulair. Voor ons, als duurzaam ambachtelijk beddenproducent, is wol een essentiele grondstof om onze matrassen bij uitstek te ontwerpen voor en met een lange levensduur. Lees hier mee voor meer info over ons bio wol >

Open loop recycling proces

Wat erg gewaardeerd wordt in het open loop recycling proces is de onmogelijkheid van wol om vlam te vatten. Ook als isolatie materiaal wordt wol gewaardeerd in het closed-loop recycling proces. Met deze geweldige eigenschappen is wol buitengewoon goed geschikt voor isolatie in woningen, vocht- en warmte regulerende comfortlagen in matrassen en voor de interieuren van auto's.

Klik hier voor onze biologisch scheerwollen kussens en wollen dekbedden en zelfs biologisch wollen toppers / topdekmatrassen!

Een circulaire economie gaat hand in hand met een regeneratieve economie

In de Circulaire Materialen Indicator van de Ellen MacArthur Foundation, krijgt wol de meest hoge score net als ander hernieuwbare vezels in tegenstelling tot LCA gebaseerde waarderingen. Dit is een aanbeveling dat wol als een natuurlijk, hernieuwbare en biologisch afbreekbare vezel, bij uitstek geschikt is voor de circulaire economie.

De wol vezel is niet alleen circulair, veel schapenboeren gebruiken regeneratieve landbouw technieken die biodiversiteit, vruchtbaarheid, gezondheid en opslag van CO2 van de omgeving te verbeteren. En dat is hard nodig, want de huidige landbouw en het landbouwbeleid heeft verstrekkende nadelige gevolgen voor de aarde. Circulariteit oftewel kringloop van materialen en grondstoffen zouden niet alleen beoordeeld moeten worden op 'technische mogelijkheden', maar veeleer ook als herstel en verbetering van de bodem.