Welke wol kriebelt wel of niet?
Dr. M.D. Njoo van Huidarts.com zegt dat natuurlijke dierlijke vezels zoals wol en zijde, en natuurlijke plantaardige vezels zoals katoen en linnen zelden allergische reacties veroorzaken. Een allergische reactie op natuurlijk materialen komt weinig tot niet voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijken de synthetische chemische middelen in kleding, meubels en verf een allergische reactie uitlokken.
Bedaffair heeft 100% natuurlijke matrassen, toppers, dekbedden en onderdekens van biologische merinowol. Naast biologisch merinowol verwerken we ook biologisch hennep, natuurlatex, biologisch katoen, kameelwol en paardenhaar.
Kun je allergisch zijn voor wol?
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een stof die het lichaam als schadelijk beschouwt. De huidreactie die sommigen ervaren bij het dragen van wol is niet echt een allergische reactie op de wol zelf. Het is eerder een fysieke irritatie veroorzaakt door stijve, korte wolvezels die in de huid kunnen prikken bij direct contact op de huid. Maar wol bestaat in vele kwaliteiten, waarbij de dikte van de wol vezel een belangrijke factor is om huidirritatie of geen huidirritatie te geven. Ons biologisch merinowol is superfijn en prikt of kriebelt dus niet.
Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een contactallergie met lanoline of wolvet zeer onwaarschijnlijk is met huidige wol kledingstukken. Huidirritatie van wol staat in direct verband met de diameter van de wol vezel (≥ 30–32 µm). Superfijn en ultrafijn merino wol activeren niet voldoende c-vezels en zullen dus nooit prikken. Superfijn merinowol worden zeer goed verdragen en kunnen zelfs bijdragen aan het behandelen of verzachten van eczeem.
Bekijk biologisch wollen dekbedden >
Wat is wol?
Wol is een natuurlijk materiaal en komt van de vacht van diverse schapen, de yak en kamelen. Wol is duurzaam, ademend, brandwerend, zelfreinigend en circulair. Bovendien is het een biologisch afbreekbare grondstof. Wol heeft een tweezijdige structuur, die samenwerkt voor de perfecte hoeveelheid vochtigheid en een bijzonder zelfreinigingsproces.
Wol is zeer hygiënisch om op of onder te slapen en heeft een bijzondere bijdrage aan een gezonde nachtrust. Wol kan namelijk zichzelf en de omringende lucht van schadelijke chemicaliën reinigen. Schapenwol absorbeert giftige chemicaliën: dat komt doordat de wolvezel een chemische en fysische structuur heeft die tal van chemicaliën kan absorberen of met diezelfde stoffen chemisch kan reageren.
Als voorbeeld nemen we zoutzuur. Wol heeft ongeveer 900 micromol/g anionische functionele groepen in zijn proteïnen, die met protonen van mineraalzuren als zoutzuren of zwavelzuren chemisch reageren. Een simpel rekensommetje leert je dat 1 kg wol niet minder dan 100 g geconcentreerd zoutzuur door reactie in de vezel onschadelijk kan maken.
Wol is hypoallergeen, en kan van nature niet schimmelen
Een matras of bed, daar besteed je gemiddeld 25% van je hele leven aan. Er is geen enkel ander meubelstuk in je huis dat ongeveer 8 uur per dag achterelkaar wordt gebruikt. Daarnaast is je bed vaak warm en/of vochtig. We verliezen ongeveer 1,5 liter per nacht. Dus de materialen in het matras moeten bestand zijn tegen warmte en vocht.
In vochtige ruimtes in ons huis, kan zwarte schimmel komen. Denk maar aan de badkamer of tochtplekken op de muur. Dit is vaak zwarte schimmel, deze staat bekend als ongezond en schadelijk voor je gezondheid.
Schimmelgroei in reguliere matrassen
Schimmels komen ook voor in matrassen die gemaakt zijn van plastic zoals polyester matrashoezen en polyurethaan kernen (koudschuim en traagschuim). Koudschuim en traagschuim zuigen transpiratievocht op en vocht verdampt moeilijk. Vergelijk het met een spons als je de auto wast of de ramen zeemt. Het duurt lang voordat een spons volledig droog is na een wasbeurt. Een matraskern van schuim werkt als een spons en is een ideale vochtige bron voor schimmel.
Scheerwol in je matras tegen schadelijke schimmels
Scheerwol kan uit de omringende lucht tot ongeveer 35-40% vochtigheid opnemen, zonder nat aan te voelen of gevoelig te worden voor schimmel. Wol zorgt ervoor dat je nachtrust niet wordt verstoord door een klam of nat wakker worden tijdens je slaap. Daarnaast biedt wol in het matras een waarborg dat er nooit schimmel in de matras komt.
De ventilerende kwaliteiten van wol zijn zelfs zeker driemaal zoveel beter als katoen. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels van de wol zich veel stilstaande lucht bevindt.
Een voorbeeld:
In onze 800m2 showroom zijn 2 natuurlijke Bedaffair matrassen aanwezig die 25 jaar lang zijn gebruikt door klanten. Opmerkelijk is dat de natuurlijke materialen geen enkele vervuiling hebben.
De lagen wol, paardenhaar en katoen zien eruit alsof het nieuw van de rol afkomt. Een allergische reactie bij het wakker worden of opstaan zoals niezen, tranende ogen of een dichte neus komen zelden voor bij een natuurlijk en hypoallergeen matras van Bedaffair.
Kun je allergisch zijn voor merinowol en kriebelt deze wolsoort?
Wol allergie is een misverstand dat voortkomt uit de jeuk en irritatie die sommigen ervaren bij het dragen van wollen kleding. Maar is het echt een allergie? Een echte allergie voor wol is uiterst zeldzaam. Wat sommigen als wol allergie interpreteren, kan in werkelijkheid een reactie zijn op lanoline, een natuurlijk vet dat in wol voorkomt. Dit gebeurt alleen bij direct huidcontact, zoals het dragen van een wollen trui of sjaal.
Schapen zijn er in veel soorten, de diverse soorten schapen hebben diverse soorten vachten. Zo heeft een heideschaap een zeer ruwe wolvacht die de schaap beschermt tegen allerlei stekels van planten.
De merinoschaap en alpaca’s hebben de fijnste wol. Als we spreken over fijne wol, dan bedoelen we de diameter van de wolvezel. De kleinste diameter wol vezel biedt het zachtste materiaal.
Superfijn biologische merinowol wordt zeer goed verdragen en kunnen zelfs bijdragen aan het behandelen of verzachten van eczeem. Ons biologisch merinowol is superfijn en prikt of kriebelt dus niet.
Pas op voor zogenaamde 'Hypoallergene matrassen' met schadelijke gifstoffen
Het RIVM waarschuwt voor de gifstoffen in de reguliere matrassen
Waar onderzoekers, dermatologen en het RIVM wel voor waarschuwen zijn de chemicaliën in matrassen.
Heb je net een nieuw matras gekregen, dan kun je er beter 3 nachten niet op slapen, zegt het RIVM. Het advies is om synthetische matrassen, zoals koudschuim en traagschuim matrassen, 72 uur buiten te laten luchten.
De aanwezige schadelijke chemische stoffen zullen dan, gedeeltelijk, vervlogen. Irritatie en aantasting van de gezondheid door chemicaliën kunnen je nachtrust en gezondheid behoorlijk verstoren. ‘Hypoallergene matrassen’ met chemische materialen en schuimen zitten vol gifstoffen waar het RIVM voor waarschuwt.
Wil je liever een matras zonder gifstoffen? Dan geeft de rijksoverheid alternatieven. 'Wil je liever een matras zonder vluchtige organische stoffen, latex, schuimrubber en vlamvertragers?', stelt de rijksoverheid, 'Kies dan een matras dat is gemaakt van 100% natuurlijke materialen, zoals paardenhaar, schapenwol, kamelenwol, vlas en biologisch katoen.'
De Bedaffair collectie natuurlijke matrassen hebben allemaal een keurmerk en hebben comfortlagen en een matrashoes van biologische natuurlijke materialen.
De Bedaffair matrassen zijn gecertificeerd en gegarandeerd zonder gifstoffen
100% natuurlijk en hypoallergeen
Sinds 1994 produceren en verkopen we bij Bedaffair matrassen, bedden, beddengoed en zitbanken zonder gifstoffen. Al 30 jaar werken wij, zonder concessies, met 100% natuurlijke materialen. Zoals biologisch gecertificeerd merino schapenwol uit Frankrijk, biologisch gecertificeerd hennep uit Nederland, paardenstaarthaar, kamelenwol en vlas.
Gifvrij slapen en wonen met B Corp
Bedaffair, erkend als een van Nederlands meest inspirerende winkels voor een interieur zonder gifstoffen, nodigt je uit om de uitgebreide showroom van 800 m² in Heemstede (Zuid Haarlem) te bezoeken. Ervaar zelf wat Bedaffair voor je kan betekenen.
We zijn trots op onze B Corp certificering, wat onze toewijding aan sociale en ecologische verantwoordelijkheid onderstreept. Als voorloper in de ontwikkeling van circulaire matrassen staat Bedaffair aan de voorhoede van duurzame innovatie in de branche.