Innovatie binnen de beddenbranche: Hennep beddengoed

Hennep beddengoed als innovatie voor de beddenbranche

Bedaffair innoveert met klimaatpositief beddengoed van hennep. Voor Bedaffair is hennep dé textielvezel van de toekomst. Met de lancering van biologisch en lokaal hennep dekbedden en onderdekens wil Bedaffair bijdragen aan de mooiste duurzame en eerlijke dromen. Vrij van plastic of andere nare synthetische stoffen. Lees mee over waarom hennep de vezel van de toekomst is.

Synthetisch beddengoed of biologisch beddengoed?

Waar synthetische polyester dekbedden en onderdekens (van belastende fossiele grondstoffen) vocht insluit en daardoor benauwd, ongemakkelijk aanvoelt, is het ook gevoelig voor schimmelgroei. Daarnaast zorgt het voor enorm veel microplastic vervuiling. Een risico voor de gezondheid en de natuur. 

Hennep daarentegen is een enorm sterk en zacht natuurlijk materiaal. Het heeft ademende kwaliteiten, waardoor het vocht opneemt en vervolgens makkelijk loslaat. Dit brengt koelte als het warm is en warmte als het koel is. Oftewel, een stabiele, fijne temperatuur tijdens het slapen. Plus, biologisch hennep is van nature schimmelwerend, antibacterieel en het neemt geen nare geurtjes aan. De stof blijft hierdoor schoon en fris, ook in gebruik. 

De voordelen van slapen met hennep beddengoed

Duurzaamheid en comfort gaan hand in hand

Textiel staat op nummer zeven van de meeste vervuilende producten op aarde. Om deze vervuiling te stoppen ondernemen we actie. Wij innoveren met een lokale, vernieuwende plantaardige stof. Onder textiel valt namelijk niet alleen kleding. Fast Fashion is net zo vervuilend als Fast Bedding. Dekbedden, bedlinnen maar ook matrashoezen (tijken) vallen onder 'textiel', omdat deze gemaakt worden van garens en van deze garens worden stoffen geproduceerd. Stoffen die in de textielbranche worden gebruikt om kleding, maar ook dekbedden, bedlinnen en matrashoezen te maken. Voor een deel valt de beddenindustrie dus ook onder de textielindustrie.

De feiten en fabels van gerecycled polyester

Green washing?

100% recycling van synthetische dekbedden is onmogelijk, veel grote beddenwinkels zweren bij hun circulaire werkwijze. Maar helaas is dat toch vaak green washing, lees hier over alle feiten en fabels.

Alle synthetische dekbedden belanden op de vuilstort. Dit vervuilt de bodem en het grondwater voor honderden jaren. Want polyester (plastic) composteert niet. Daarnaast is de productie van deze dekbedden, gemaakt vanuit petroleum, een zeer vervuilend en milieubelastend fossiele grondstof.

In maar liefst 60 procent van alle kleding zit plastic. 90% van de matrassen die worden aangeboden in Nederland zijn omhuld met plastic matrashoezen. De plastics die gebruikt worden in de textielbranche (waaronder ook de matrassenindustrie voor een deel valt), hebben een dramatische impact op de aarde. De Plastic Soup in onze oceanen is deels ontstaan door de microplastics uit textiel. Bij het recyclen van plastic textiel (polyester) zijn wasbeurten noodzakelijk, waardoor er wederom microplastics in de oceanen terecht komen. Anno 2021 is de plastic vervuiling onbeheersbaar.

Europees hennep als alternatief voor katoen uit verre landen

50% van alle gebruikte pesticiden op aarde wordt gebruikt bij de katoenteelt alleen al in Amerika. Deze ongelofelijk ernstige milieuschade vinden we niet terug in prijs van de polyester dekbedden. En om een kilogram katoen te telen is bijna 10.000 liter water nodig. Dat is al gauw 2.500 liter per shirt en meer dan 7.000 liter per spijkerbroek. Sommige delen van de wereld kampen met watertekorten of zelfs woestijnvorming door katoenteelt. Hennep heeft daarentegen veel minder water nodig. Om een kilogram hennepvezels te telen is slechts 2,1 liter water nodig.

Biologisch of regulier katoen?

De founders van Bedaffair, Arend en Marjolein, waren de eerste Nederlandse beddenmaker die biologisch katoen verwerkten in hun matrassen en boxsprings. Destijds werd 1% van alle katoen biologisch geteeld. Anno 2021, 15 jaar (!) later is deze hoeveelheid biologische katoen teelt, helaas, niet groter geworden.

Jaarlijks wordt dus slechts 1% katoen van alle katoen ter wereld biologisch geteeld, maar er wordt 7% aan ‘biologisch katoen’ aangeboden en verkocht. Tekorten van biologisch katoen en fraude omtrent ‘biologisch katoen’ wordt elk jaar groter vanwege de druk en de verhoogde vraag vanuit de textielmarkt. Een alternatieve duurzame plantaardige vezel zal de druk verlagen, de vraag verlagen en daarmee transparantie in de ondoorzichtige textielmarkt verhogen.

Bedaffair zet zich continue in om échte schone materialen te verwerken, maatschappelijk verantwoord te ondernemen én bij te dragen aan duurzame landbouw. Hennep is daarbij het antwoord voor Bedaffair. Het is dé duurzame plantaardige vezel van de toekomst.

Duurzaamheid van Europees hennep in matrassen

 

Hennep is dé textielvezel van de toekomst. Het zorgt voor een prachtig ecologisch herstel van de biodiversiteit in onze planeet, én iedereen kan er heerlijk zorgeloos onder slapen. Het wordt lokaal geteel in West en Oost-Europa en heeft 0 pesticiden of herbiciden nodig. Daarnaast kan het in hele korte tijd (100-120 dagen) na het zaaien, al 4 meter hoog worden. Daarnaast is de stof CO₂ negatief. Het neemt veel meer CO₂ op dan dat het uitstoot. En het wordt nog beter, want de VN heeft gevalideerd dat hennep aan 15 van de 17 SDG's (Social Development Goals) voldoet. Ook zorgt het voor bodemverrijking. Met hennep is het mogelijk 14 jaar lang in dezelfde aarde te kweken, zonder het land schade toe te brengen. En door het in de velden te drogen, geeft het tot wel 60% van de voedingsstoffen weer aan de bodem af. 

Plus, het is perfect geschikt voor de nieuwe circulaire economie. Het is namelijk een circulaire stof. Het kan 100% recycled en/of repaired worden, het reduced CO₂ en het heeft waardevolle materialen in de reststroom.

Wetenschappelijk onderzoek van de duurzaamheid van hennep

Een acre met hennep absorbeert 10 ton CO₂ (1 acre = 4 046.85642 m²). Op een acre met afgezonderd hennep absorbeert hennep ongeveer 11.000 pond aan CO₂ door fotosynthese gedurende de groei. CO2 emissies van alle teelt en productieactiviteiten worden vergeleken met deze 11.000 pond. Het is zeker dat hennep producten kunnen bewijzen dat deze CO₂-neutraal zijn, en zelfs CO₂ negatief, omdat Bedaffair nauwkeurig is over hun footprint. Lokale productie en teelt (Europa) helpt enorm veel in dit opzicht, aangezien dit de samengestelde emissies vermijdt bij transport op lange afstand. Lees hier meer over het onderzoek >

Impact van hennep op je welverdiende nachtrust

Voor de duurzame dromers is het ook lekker om onder te liggen. Slapen onder een hennep dekbed of op een hennep onderdeken biedt soepel, aangenaam en heerlijk slaapcomfort. Hennep is van nature antibacterieel en schimmelwerend, oftewel zeer hygiënisch. Het heeft natuurlijke ventilerende kwaliteiten, het biedt warmte in de winternachten en koelte tijdens warme zomernachten. Vanwege het gebrek aan bepaalde eiwitten neemt hennep geen nare geurtjes aan. Ook is het makkelijk wasbaar in de wasmachine.

| Bekijk het hennep beddengoed |