Ambachtelijk Duurzaam vakmanschap door natuurlijke beddenmaker en slaap specialistbij sociale onderneming Bedaffair

Bedaffair is een sociale onderneming die Impact First zet, en werken volgens een duurzaam en circulair bedrijfsmodel. Wij hebben daarom als enige sociale onderneming twee(!) verschillende theories of change neergezet, één over de circulaire economie en één over onze sustainable value chain. We zijn gaan geloven dat positieve maatschappelijke veranderingen kunnen worden gemaakt door sociale ondernemingen en hun klanten. Wij hebben namelijk allemaal de verantwoordelijkheid in onze eigen handen.

Het Slaapprobleem

Momenteel moeten oude afgedankte matrassen aangeboden worden bij de milieustraat, omdat een petrochemisch matras na 2 jaar gebruik chemisch afval is geworden. Zo ernstig vervuild is een standaard aangeboden matras in Nederland al na 2 jaar. Wij, van Bedaffair, vinden dat zo'n regulier matras direct als chemisch product/afval beschouwd kan worden. Er zit namelijk te veel toxiciteit in de producten afkomstig uit de chemische, fossiele industrie; zoals deze matrassen. 

Ongeveer 40% van de 1,6 miljoen afgedankte matrassen per jaar in Nederland worden recycled. Maar het is onmogelijk om zo'n synthetisch matras 100% te recyclen, dus de rest wordt alsnog op de afvalhoop gegooid of verbrand. Wat enorme milieuproblemen veroorzaakt. Daarnaast zijn de synthetische polyester stoffen ook zwaar belastend voor mens, natuur en dier, klik hier om meer te weten te komen. Matrasrecycling bedrijven hebben het ook zeker niet makkelijk met synthetische matrassen, en maken eerder kosten dan dat de grondstoffen bij matrasrecycling iets oplevert. Lees hier meer over de feiten en fabels van circulair matrassen.

Verandertheorie Bedaffair 1: Onze Duurzame Waardeketen 

Duurzame Waardeketen van sociale onderneming Bedaffair

Deze verandertheorie gaat over het creëren, onderhouden en optimaliseren van onze sustainable value chain. Bij deze verandertheorie spreken we van 4 verschillende indicatoren.

Producent

Onze producenten zitten op een lokale afstand: in Duitsland en Nederland, dit zorgt ervoor dat wij altijd verzekerd zijn van hun leefbare inkomen doordat ze werken volgens de EU wetgeving. Daarnaast werkt 30% van onze producenten onder vrouwelijk leiderschap. Ook hanteren wij een streng screening proces voordat we een samenwerking aan gaan met nieuwe leveranciers of producenten. Hier testen we hun duurzaamheid en sociale belangen hun in werkwijze en in de herkomst grondstoffen. Ook vinden wij het erg belangrijk om de totale CO2-uitstoot te minimaliseren. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Green Story om onze CO2-uitstoot, en die van onze producenten te tracken. Zij zijn momenteel druk bezig voor ons, om de totale CO2-uitstoot te berekenen.

Doordat wij verzekerd willen zijn van een duurzame samenwerking, gaan wij alleen lange termijn contracten aan. Hiermee zorgen we namelijk ook voor een stabiel inkomen voor de producent. Onze producten zijn namelijk kleinschalige ondernemers. Daarom willen wij hen zo veel mogelijk ondersteunen door middel van stabiliteit, zekerheid en regelmatige duurzaamheidsevaluatiegesprekken.

Arbeiders

Wij geven veel waarde aan sociale belangen. Dit houdt in dat we iedereen een leefbaar loon geven. Onze leveranciers werken met Fairtrade grondstoffen. En onze eigen werknemers krijgen altijd minimaal 1,5 % meer verdiend dan het CAO, krijgen elke werkdag een gratis biologische lunch. Ook volgen we graag de arbeidsomstandigheden die volgens de EU-wetgeving en CAO regelgeving zijn vastgelegd.

Consument

De klanten die bij ons in de showroom binnenkomen, hebben vaak geen idee van wat er speelt in de reguliere chemische beddenindustrie. Ook zijn er helaas nog te weinig mensen die echt weten hoe je duurzaam kan leven. Wat dus ook zorgt voor veel green washing praktijken.

Daarom nodigen we altijd graag onze consumenten uit in de showroom zodat onze ambachtelijke duurzame bedden specialisten alles in detail kunnen vertellen. En hebben we ook onze eigen werkplaats, waar we iedereen kunnen laten zien hoe de natuurlijke materialen voelen en wat ze precies voor kwaliteiten hebben. Gelukkig groeien wij elk jaar weer, en kunnen we elk jaar weer meer mensen bewuster maken. Wij zijn namelijk vanaf 2014 al 310% gegroeid! Want alleen samen maken we impact.

Sector

Ons concept bestaat al sinds 1994, destijds was er weinig tot geen aandacht voor duurzaamheid. En al helemaal niet voor een ecologische slaapkamer. Pas rond 2005 tot 2010 zijn er meerdere concullega’s binnen de duurzame slaapsector ontstaan. Hier zijn wij natuurlijk enorm enthousiast over! Wij vinden het namelijk een fantastisch idee dat we inmiddels meerdere duurzame uitvinders hebben kunnen inspireren.

 

Verandertheorie Bedaffair 2: Werken volgens de Circulaire Economie

Circulaire Economie Werkwijze van sociale onderneming Bedaffair 

Er zijn momenteel vrijwel geen sociale ondernemers die zich richten op circulariteit helaas. Daarom nemen wij graag het voortouw, en willen we anderen inspireren over hoe het anders kan. Bij de verandertheorie die de circulaire economie ondersteund, gaat het om verschillende belangrijke indicatoren.

De Instroom

Wij gebruiken uitsluitend 100% natuurlijke grondstoffen, die allemaal 100% gerecycled kunnen worden. Met liefde voor de mens, dier en natuur. De landbouwgrond is biologisch dynamisch en zelfs de wasmiddelen waarmee de grondstoffen gewassen worden zijn 100% natuurlijk. Alles in de productie en teelt is vrij van schadelijke, toxische stoffen. Dit waarborgen wij door grondstoffen te gebruiken die gekeurd zijn door GOTS, Rainforest Alliance, Eco-Institut, kbA, kbT en/of QUL.

Het gebruik van kwalitatieve, natuurlijke producten in onze matrassen, bedden en beddengoed zorgt voor bijzondere ventilerende kwaliteiten. Wat weer zorgt voor meer duurzaamheid. Want waar een standaard regulier matras tot slechts 8 jaar meegaat, gaan de matrassen van Bedaffair, door hoogwaardige veersystemen, niet-degeneratieve natuurlijke materialen en de mogelijkheid van reparatie, reconditionering en herstoffering tot wel 40 jaar mee.

Productie

De productie gebeurd op basis van order aantallen, zo voorkomt Bedaffair onnodig extra materialen, energie en waterverbruik. En doordat wij geen vervuilende aardolie producten gebruiken, bespaard dit duizenden kg in vervuilende synthetische stoffen per matras! Er zijn jaarlijks namelijk al 800 000 synthetische matrassen per jaar die op de afvalhoop terecht komen in Nederland. Deze stoffen zorgen voor een onmenselijke milieubelasting en microplastics in onze bodem, grondwater en rivieren.

Waar een standaard regulier matras tot slechts 8 jaar meegaat, gaan de bio-based circulaire matrassen van Bedaffair, door hoogwaardige veersystemen, niet-degeneratieve natuurlijke materialen en de mogelijkheid van reparatie, reconditionering en herstoffering tot wel 40 jaar mee. Daarnaast kan elk onderdeel van onze circulaire matrassen worden gerepareerd en herstelt. Wij hebben namelijk een matrasherstel- en reparatieservice voor al onze klanten. Zo kunnen we ze nog meer zorgeloze nachtrusten geven.

Doordat wij uitsluitend met lokale werkplaatsen samenwerken, verminderen wij een behoorlijke hoeveelheid CO2 uitstoot in vergelijking met onze collega’s in de slaapsector. Waar veel grote beddenmerken hun goedkope massaproductie uitbesteden aan Azië, houden wij het lokaal in Nederland of bij de buren in Duitsland.

Uitstroom

Na aankoop van een matras bieden wij een reparatie- en herstelservice aan aan onze klanten. Op die manier kan elk onderdeel vervangen worden of gerepareerd, zodat ze nog langer mee kunnen gaan en de consument er nog langer een gezonde nachtrust van heeft. Door de hoge kwaliteit materialen en grondstoffen en hun lange houdbaarheid, kan alles weer herverkocht worden en hergebruikt. De stoffen kunnen worden herverkocht en hergebruikt in de modesector, interieur sector of de bouw sector. Zelfs het ijzer van de ijzeren veren kunnen worden verkocht aan de ijzerboer!

En waar een standaard regulier synthetisch matras tot slechts 65 – 85 % gerecycled kan worden, kunnen alle natuurlijke grondstoffen van de circulaire bio-based matrassen van Bedaffair 100% gerecycled worden.

Mede dankzij onze unieke samenwerking met Matras Recycling Europe. En waar een regulier synthetisch matras duur en lastiger is om te recyclen vanwege ernstige vervuilingen, onbekende componenten en verlijmingen; zijn onze circulaire bio-based matrassen eenvoudiger te ontmantelen (vrij van lijm), goedkoper te reinigen (natuurlijke materialen blijven veel schoner) en is het tot op de gram bekend welk natuurlijk materiaal is verwerkt. Daarnaast halen wij zelfs de oude matrassen van onze klanten op (synthetisch of natuurlijk), en brengen die ook weer naar Matras Recycling Europe.

Bewustwording

De klanten en partners die bij ons in de showroom binnenkomen, hebben vaak geen idee van wat er speelt in de beddenindustrie. Ook zijn er helaas nog te weinig mensen die echt weten wat de term circulair inhoudt. Wat jammer genoeg ook zorgt voor veel green washing praktijken.

Daarom nodigen we altijd graag consumenten uit in de showroom of onze werkplaats, zodat onze ambachtelijke circulaire bedden specialisten alles in detail kunnen vertellen. Gelukkig groeien wij elk jaar weer, en kunnen we elk jaar weer meer mensen bewuster maken. Vanaf 2014 zijn we namelijk al 310% gegroeid!! Want alleen samen maken we impact.

Daarnaast zijn wij lid van de Amsterdam Donut Coalitie. Deze organisatie heeft als doel om de circulaire economie waar te laten maken, en zorgt dus voor belangrijke bewustwording onder de mensen in Nederland. Daar doen wij graag aan mee en mogen onszelf dan ook met trots Donut Pionier noemen. Spread the Circular Word!