Eigenaren Bedaffair Arend en Marjolein VadersElk jaar komen in Nederland 1,2 miljoen matrassen in de afvalstroom terecht. Veruit de meesten worden verbrand. “Deze niet-recyclebare matrassen leiden tot ernstige milieuschade en leveren jaarlijks een schadepost op van zo’n 2 miljard euro”, zeggen Marjolein en Arend Vaders, eigenaren van Bedaffair, de grootste duurzaamste beddenwinkel uit de Benelux. Dankzij de kennis van ambachtelijk beddenmaken en natuurlijke materialen, puzzelden zij net zo lang totdat ze een volledig afbreekbaar matras uitgevonden hadden, die bovendien de bodem verrijkt en herstelt.

Het Reguliere Slaapprobleem

Slechts 35 procent van de 1,2 miljoen afgedankte matrassen in Nederland kan per jaar gerecycled worden. Ongeveer 800.000 matrassen belanden op de afvalberg of worden verbrand in afvalovens. “Eenmaal op de afvalberg zal het matras voor honderden jaren de bodem en het grondwater vervuilen, voordat deze is gecomposteerd”, licht Marjolein Vaders toe. “Dit komt omdat de reguliere matrassen gemaakt zijn van PUR schuim, een restmateriaal uit de olie-industrie. De matrasgrondstof is de grote boosdoener.” Matrassen - een olieproduct - en de grootste stroom binnen het huishoudelijk restafval. “Op basis van een aantal onderzoeken, schatten wij dat de milieuschade van afgedankte matrassen rond de 2 miljard euro is per jaar. Dat is enorm. Omgerekend leidt dit de komende 10 jaar tot 185.000 ton CO2 uitstoot - het equivalent van het effect van 1,2 miljoen retourvliegtickets tussen Amsterdam en Parijs.”

Onze oplossing... Bodemverrijkende matrassen

“De noodzaak voor eenvoudig te recyclen matrassen is hoog. Niet alleen voor CO2-winst, maar ook wat betreft het landgebruik, watergebruik, energiegebruik en toxiciteit”, zegt Marjolein Vaders. “Indien matrasproducenten kiezen voor schonere grondstoffen en matrassen die volledig te recyclen zijn, heeft het milieu én onze gezondheid daar enorm baat bij. Wij vinden dat het anders kan en moet. En laten zien dat het kan.” Al 26 jaar maakt Bedaffair ecologische matrassen die eenvoudig te recyclen zijn. Samen met haar man Arend Vaders puzzelde zij net zo lang totdat ze een volledig afbreekbaar matras uitgevonden hadden. “Onze nieuwste uitvinding doet nog meer: deze matras verrijkt én herstelt de bodem.”

Complete oplossing matrasrecycling-probleem

Het Nederlandse bedrijf Bedaffair biedt inmiddels een brede collectie 100 procent recyclebare bio-based matrassen. Vaders: “Alle natuurlijke materialen daarvan zijn volledig te recyclen of opnieuw te gebruiken.” Bedaffair is hiermee de eerste ter wereld die een volledig 100 procent recyclebare natuurlijke matras aanbiedt. Hiermee lost het bedrijf uit Heemstede het huidige grote matrasrecycling probleem compleet op en creëert zelfs bodemverrijking en -herstel.

- Lees hier het artikel in de pers >>

Bronnen:
Van Driel, J. (2018) ‘De Matrasketen
Planbureau voor de leefomgeving (milieuschade jaarlijks)