Circulair primeur in de textielwereld: 100% gerecyclede stoffering van boxsprings

Maak kennis met Bedaffairs baanbrekende innovatie: boxsprings en bedden bekleed met 100% gerecycled katoen. In een wereld waar de textielafvalberg blijft groeien, is dit circulaire initiatief belangrijker dan ooit. Lees verder en ontdek hoe we een duurzame revolutie binnen de interieurwereld in gang hebben gezet.

 

 

Het circulaire reparatieatelier voor natuurlijke bedden en boxsprings

Binnen het ambachtelijke maakproces, gebruiken we uitsluitend natuurlijke, recyclebare materialen zoals kamelenhaar, paardenhaar en hennepwol voor de bedden en boxsprings. Deze toewijding aan circulair ondernemen heeft ons niet alleen de B Corp certificering opgeleverd, maar ook leidde het naar de opening van het Bedaffair reparatieatelier. Hier krijgen bedden, zelfs na 25+ jaar gebruik, de kans op een tweede leven. Zo goed als nieuw.

 

 Bekijk hier het reparatieatelier 

 

 

De groeiende textielberg, ook beddenwinkels en producenten zijn verantwoordelijk

De urgentie om te handelen is niet te onderschatten, vooral als je kijkt naar de schokkende cijfers: Nederland produceert jaarlijks maar liefst 170 miljoen kilo textielafval. Dit afval belandt uiteindelijk op enorme afvalbergen en in verbrandingsovens, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Hoewel de kledingindustrie vaak de schuld krijgt, spelen ook beddenfabrikanten en verkopers van beddengoed een rol in dit milieu-onvriendelijke plaatje. Het stijgende volume aan weggegooid textiel onderstreept de cruciale behoefte aan duurzame innovaties zoals die van Bedaffair om een structurele verandering in de hele industrie teweeg te brengen.

Bedaffair is een circulaire koploper binnen de textielwereld

Evenwel zijn bedrijven die textiel op de Nederlandse markt brengen, verantwoordelijk voor het afval dat ze daarmee achterlaten. Ze moeten voldoen aan de zogeheten Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid Textiel (UPV Textiel). Hieruit blijkt dat bedrijven moeten melden hoeveel kilo ze in de handel denken te brengen. Vanaf 2025 moet zeker de helft worden hergebruikt of gerecycled. Bedaffair loopt daar dus ruim op voor.

 

De innovatie: Circulaire boxspring- en beddenstoffering van 100% gerecycled katoen 

Het grote nieuws is dat Bedaffair nu standaard gerecycled katoen gebruikt voor de stoffering van boxsprings en bedden. Dit baanbrekende initiatief maakt een bijna 100% gerecycled bed of boxspring een haalbare realiteit.

De eerste gerecyclede boxsprings zijn zelfs al bij klanten afgeleverd, wat dit tot meer maakt dan alleen een lovenswaardig concept. De reacties zijn positief en duiden op een groeiende consumentenbehoefte aan duurzame slaapoplossingen. Hiermee wordt bewezen dat duurzaamheid en comfort hand in hand kunnen gaan.

 Bekijk de circulaire boxsprings 

Onze impact en de toekomstvisie vol duurzame innovaties

Een andere milieuwinst die we behalen, is het vermijden van het verven van textiel. Traditionele verfprocessen zijn namelijk een belangrijke oorzaak van watervervuiling. Door gebruik te maken van gerecycled katoen en wol in hun oorspronkelijke kleuren, voorkomen we dat schadelijke chemicaliën in ons water terechtkomen.

Maar Bedaffair stopt niet bij het textiel; we hebben een duidelijke toekomstvisie om naar een 100% gerecycled bed toe te werken. De volgende stap? We zijn momenteel in gesprek met partijen om de romp van de slaapmeubels voortaan van circulair hout te maken.

 Lees meer over onze impact

Onze beddenmakers helpen graag

Heb jij specifieke vragen over onze impact, de bedden of wil je langskomen in de showroom? Neem contact op, onze experts helpen bij je bij je vraag. Ook staan we altijd open voor nieuwe, duurzame samenwerkingen.

 

 Neem contact op 

 

De circulaire innovatie in de media:

Wonen360 : https://www.wonen360.nl/article/9555499/primeur-in-beddenbranche-stoffering-van-gerecycled-katoen/

Duurzaam-ondernemen.nl : https://www.duurzaam-ondernemen.nl/primeur-in-beddenbranche-stoffering-van-gerecycled-katoen/ 

Interior Business: https://www.interiorbusiness.nl/primeur-in-beddenbranche-stoffering-van-gerecycled-katoen/

Bedding Business: https://www.beddingbusiness.nl/primeur-in-beddenbranche-stoffering-van-gerecycled-katoen/