De ontwerpfout van het reguliere schuimmatras en nieuw leven voor het circulaire bio-based matras
Een matras, het object waarop we gemiddeld een derde van ons leven doorbrengen. In een artikel van Binnenlands Bestuur, schrijft Katja Keuchenius over de afvalinzameling en verwerking van de reguliere schuimmatrassen. Maar ook over de innovatie van Bedaffair (B-Corp): de circulaire bio-based matrassen.
Onderzoek toont aan: schuimmatrassen worden afgedankt en kunnen niet gerecycled worden
Uit recent nieuws blijkt dat het voor steden als Den Haag een uitdaging is om matrassen circulair te verwerken. 1,7 miljoen matrassen werden alleen al in 2021 afgedankt. Dat cijfer is ronduit schokkend, vooral als je bedenkt dat een kwart daarvan linea recta naar de verbrandingsoven of afvalberg gaat.
Volgens Rianne Stelwagen, die haar kennis en expertise inzet om de Nederlandse samenleving duurzamer te maken, is het afvalprobleem van matrassen vooral een ontwerpfout. Het probleem zit 'm in de manier waarop onze huidige schuimmatrassen zijn vervaardigd. Door de diverse chemische lagen aan elkaar te lijmen, zijn ze bijna onmogelijk om te recyclen. Deze matrassen zijn zo ontworpen dat ze falen in een circulaire economie: niet te repareren of te recyclen.
Oude schuimmatrassen gaan +/- 5 jaar mee en worden daarna op straat gedumpt
Het afvalprobleem stopt hier niet. In grootstedelijke gebieden is het een gangbare praktijk geworden om oude matrassen simpelweg op straat te dumpen.
Annet Beltman is contractmanager voor afvalinzameling en verwerking binnen Den Haag. Ze vertelt dat 35% van de oude matrassen naar de milieustraat gaat, 35% wordt opgehaald door grofvuil en 25% illegaal op straat beland.
De reguliere matrassen van schuim moeten volgens de branche ook om de zo veel tijd worden hernieuwd volgens hygiëne regels. Als je uitrekent hoe veel oude afgedankte matrassen dat oplevert in een grote stad als Den Haag of Amsterdam, is dat aanzienlijk veel. In 2022 werd in Den Haag 266 ton aan chemische matrassen ingezameld.
Dit verhoogt niet alleen het aantal matrassen dat wordt verbrand, maar het toont ook een groter cultureel en stedelijk probleem: onverantwoordelijk afvalbeheer.
Circulaire bio-based matrassen tegen het afvalprobleem van schuimmatrassen
In het artikel verteld Marjolein Vaders, co-founder van Bedaffair, over het voorbeeld van hoe we onze slaapgewoonten kunnen heroverwegen. De circulaire natuurlijke matrassen zijn vervaardigd met materialen zoals natuurlatex, hennep, biologisch scheerwol en biologisch katoen. Geen spoor van lijm. Waardoor ze volledig recyclebaar en repareerbaar zijn. Zonder dat er microplastics of andere chemische middelen gebruikt worden.
En met een levensduur van ruim 35 jaar overstijgen ze de reguliere chemische matrassen met een enorme marge.
Bedaffair heeft daarnaast een eigen werkplaats waar natuurlijke matrassen kunnen worden gerepareerd.
In een wereld waar we ons steeds meer bewust worden van onze voetafdruk, is het cruciaal om te kijken naar alle aspecten van ons leven, inclusief waar we op slapen. Het is tijd dat we meer eisen van onze bedden en van de industrie die ze produceert. De circulaire matrassencollectie is niet alleen een stap in de goede richting, maar het is een sprong vooruit en hopelijk inspiratie voor een duurzamere toekomst binnen de beddenbranche.
Bekijk de circulaire matrassen
Bekijk de circulaire boxsprings