Hoe maak ik mijn matras schoon?
Regelmatig verschoon je lakens en beddengoed, omdat we graag slapen op een fris bed. Maar je matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren en onderhouden; hoe doe je dat? Wij vertellen je hoe je jouw matras kan onderhouden voor een duurzame levensduur.
1. Het Matras Type
Voordat je een matras kunt schoonmaken is het belangrijk om te weten waar je matras van gemaakt is. Een synthetisch matras en synthetische matrashoezen hebben een andere reiniging nodig dan een matras van natuurlijke materialen. Een matras van natuurlijke materialen met een dichtgeweven hoes van natuurlijke stoffen zoals katoen vervuild en ruikt veel minder snel dan een synthetisch matras met een synthetische matrashoes. Daarom maakt Bedaffair alleen gebruik van schone, zachte natuurlijke stoffen, dat is namelijk wel zo duurzaam en hygiënisch.
2. Laten Luchten
In al onze duurzame natuurlijke matrassen verwerken we 100% natuurlatex. Dit kwaliteitsmateriaal neemt goed vocht op waardoor je altijd fris de nacht droog doorkomt tijdens je slaap. De mate van afvalstoffen in je zweet en het verliezen van huidschilfers is bij iedereen anders. Maar gemiddeld dringt er per nacht 1,5 liter transpiratievocht in de matras, dit kan alleen al komen door te ademen. En aangezien we ongeveer 1/3 van de dag slapen, kun je daar dus al een flinke mok mee vullen. Sla elke ochtend daarom het dekbed open, zodat het matras kan luchten en alle vocht uit het matras kan verdwijnen. Gelukkig ventileren en ademen de natuurlijke materialen in een duurzaam matras van Bedaffair al enorm goed. Je zal nooit dezelfde klamheid en zweetplekken ervaren als op een synthetisch bed. Maar alsnog is het belangrijk om jouw bed af en toe even op te frissen met gezond buitenlucht.
Daarbij gaat ventileren beter wanneer je jouw matras combineert met andere ademende natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bed linnen zoals een molton en hoeslaken van een natuurlijk materiaal zoals biologisch en lokaal geteeld hennep of biologisch katoen, in plaats van vervuilende synthetische materialen. Ook ventilatie aan de onderkant is belangrijk om de kwaliteit en duurzaamheid van jouw matras te behouden. Daarom adviseren we een kwalitatieve houten bedbodem die goed ventileert, bijvoorbeeld een lattenbodem met voldoende ruimte tussen de verschillende latten en duurzaam hout. Goede ventilatie is ook de vooral de reden waarom we het afraden om matrassen (onze en andere) direct op de grond te leggen.
3. Gebruik een molton als matrasbeschermer
Een molton is dikker dan een hoeslaken en beschermt je matras tegen vlekken of nare geurtjes. Naast het transpiartievocht, beschermt het dus ook tegen vuil. Mocht er eens een verjaardag of de liefde gevierd worden met heerlijk ontbijt op bed, dan beschermt de molton ook weer tegen bijvoorbeeld jam- en koffievlekken. Ook die molton wil zijn vocht graag kwijt, dus gebruik hiervoor ook vooral natuurlijke materialen met dezelfde ademende en ventilerende kwaliteiten. Zoals bijvoorbeeld katoen en hennep. Klik hier voor onze zachte collectie natuurlijke molton matrasbeschermers.
Ook de onderkant van je matras kun je beschermen, niet per sé tegen vuil, maar vooral tegen schade en slijtage van je bed of bedbodem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan splinters van een goedkope houten lattenbodem, of andere scherpe materialen, die de hoes van het matras kunnen beschadigen. Kies ook hier voor een kwalitatieve bedbodem van duurzaam hout en een matras beschermer voor op het lattenbodem van natuurlijk en stevig materiaal. Zoals hennep, linnen of katoen.
4. Schoonmaken of wassen van de tijk
Mocht het toch voorkomen dat de hoes (tijk) van het matras zelf vies is geworden. Ga dan eerst de vlek behandelen, voordat je het in de wasmachine gooit. Dit kan met een vochtige doek en ecologische vlekverwijderaar voor fijne, zachte stoffen. Voor een diepere reiniging kun je het bestrooien met natriumbicarbonaat (zuiveringszout of baking soda), een dag laten inwerken en vervolgens het poeder opzuigen.
In principe hoeft de volledige tijk dan niet gereinigd te worden. Als je dit liever wel wilt, dan is er meestal wel de mogelijkheid om de tijk af te ritsen. Laat deze dan reinigen bij een stomerij. Zelf wassen is gevaarlijk, omdat de wol in de tijk snel kan krimpen, en de matras niet terug in de hoes zal passen.
5. Opfrissen van je topper of matras
Mocht je een ecologische duurzame topper of een dun eco matras hebben van natuurlijke materialen èn de mogelijkheid om de matras buiten te leggen, dan is dat een aanrader op een zonnige dag (maar niet te lang in de felle zon). UV-licht doodt namelijk bacteriën, virussen en andere microben. Huisstofmijt overleeft ook geen UV-licht, frisse lucht of droogte. Zo heb je 's avonds weer een heerlijk fris en schoon bed.
Een hoge kwaliteit pocketveringmatras van natuurlijke materialen hoef je slechts 1x per halfjaar te keren.
Meer info over zweet en huidschilfers tijdens je slaap
Een matras van koudschuim of traagschuim kan niet goed tegen de zuren en zouten van ons lichaamsvocht. Schuim werkt namelijk als een spons, het zuigt vocht op en laat het moeilijk los. De kern van een synthetisch matras zuigt ook vocht op, laat het moeilijk los en het materiaal gaat er uiteindelijk van verpulveren. Dit noemen we degeneratie: er onstaat vermindering van kwaliteit door de jaren heen wat je merkt door kuilvorming. Een duurzaam en gezond matras van natuurlijke materialen heeft minder last van de zuren en zouten van ons transpiratievocht. Natuurlijke stoffen hebben namelijk hoog ventilerende en ademende kwaliteiten, wat ervoor zorgt dat huisstofmijt en vieze bacteriën niet kunnen overleven en waardoor het product nog langer kan meegaan. En biologisch wol heeft zelfs van nature zelfreinigende eigenschappen. Wol kan namelijk zoutzuur en zwavelzuur neutraliseren, oftewel de nare zweetgeurtjes elimineren.