Tips om onrustige benen in bed te verhelpen
Een tintelend of kriebelend gevoel in de benen, met name in de onderbenen, zorgt voor een onrustig gevoel in bed. Je kunt je benen niet stilhouden, ze zijn rusteloos en je kunt daardoor niet slapen.
Naar schatting hebben tienduizenden Nederlanders last van deze aandoening. De aandoening op zichzelf kan geen kwaad. Maar wanneer het je nachtrust elke keer weer verstoort, kan dit tot nadelige effecten in je dagelijkse leven leiden. Rusteloze benen (ook wel het Restless legs syndroom genoemd) wordt dus ook gezien als een slaapstoornis omdat het voor problemen met het inslapen en doorslapen zorgt.
Hoe je dit kan verhelpen? Onze experts leggen het uit.
Wat is het Restless Legs Syndrom?
Heb jij last van onrustige benen of rusteloze benen voor het slapen gaan? Dan heb je waarschijlijk last van het Restless Legs Syndroom. Dit wordt tegenwoordig de ziekte van “Willis-Ekbom” genoemd. Thomas Willis is de arts die de aandoening voor het eerst heeft beschreven in het jaar 1672. RLS is een neurologische aandoening. De symptomen zijn te bestrijden, de aandoening zelf niet.
Bij rusteloze of onrustige benen, 'restless legs (RLS)', is er een onrustig gevoel in de benen waardoor er een onbedwingbare neiging ontstaat de benen te bewegen omdat dit verlichting brengt. Dit kan nadelig zijn voor de goede en gezonde slaap en daarmee op jouw functioneren overdag.
RLS kan ook samenhangen met andere aandoeningen, zoals magnesiumtekort, de ziekte van Crohn, reuma, bepaalde neurologische aandoeningen, bepaalde vormen van kanker, sommige geneesmiddelen, diabetes, bepaalde nierziekten en een te traag werkende schildklier. Daarbij wordt RLS in verband gebracht met andere slaapstoornissen, zoals narcolepsie of het slaapapneusyndroom. De verschijnselen van RLS verergeren vaak bij zwangerschap, roken en gebruik van alcohol of cafeïne.
Natuurlijke oplossing voor rusteloze benen
Wat onderzoek al heeft aangetoond, is dat magnesiumtekort 1 van de grootste oorzaken van het Restless Leg Syndrome is. Magnesium is een natuurlijk mineraal, dat essentieel is voor het goed functioneren van onze lichaamsprocessen. Het speelt bijvoorbeeld een rol in het reguleren van verschillende biochemische reacties in het lichaam.
Hiertoe behoren ook zenuw- en spierfuncties, plus een gezond immuunsysteem. Magnesiumtekort kan problemen veroorzaken met de geleiding van de zenuwimpulsen en spiercontracties en spierkrampen veroorzaken. Het toedienen van extra magnesium kan dus rusteloze en onrustige benen verminderen. Magnesium wordt daarom regelmatig ingezet als een natuurlijk middel tegen rusteloosheid, ook omdat het naast het verminderen van de symptomen je algehele lichamelijke conditie verbetert.
Magnesium voor ontspanning van de spieren
Op momenten van bewegingsonrust en als verwarmende voorbereiding op de slaap kun je je huid verwennen met pure magnesium crème. Magnesium heeft namelijk een natuurlijke ontspannende werking voor de spieren. Het is belangrijk om 100% puur lichaamseigen magnesium te gebruiken, met de hoogst mogelijke concentratie aan magnesium. Het aanbrengen op de huid geeft een optimale absorptie van magnesium via de huid. Houd dit minimaal 3 weken vol om verlichting te merken in de benen.
Het is bewezen dat magnesium de spier laat ontspannen en zo onrust minimaliseert. Dit komt o.a. door de calcium-blokkerende vermogens van magnesium, wat de zenuwen en spieren helpt reguleren, in plaats van calcium te “activeren” in de zenuwen.
Als het magnesiumgehalte in het lichaam te laag is, wordt calcium niet meer geblokkeerd, waardoor je zenuwen overactief worden, wat op zijn beurt weer kan leiden tot spontane spiercontracties (verkrampingen). Ook bij zwangere vrouwen komt dit tijdens het eerste trimester vaak voor: ondraaglijke kramp in de kuiten. Daarom is extra magnesium of het aanbrengen van magnesium gel op de kuiten, ook een probaat middel tegen kuitkrampen tijdens de zwangerschap.