Belangrijke tips en advies tegen slapeloosheid

Belangrijke tips en advies tegen slapeloosheid

Lange tijd werd slapeloosheid gezien als een gevolg van andere gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Tegenwoordig wijzen steeds meer onderzoeken erop dat slapeloosheid mogelijk een oorzaak kan zijn van veel andere gezondheidsklachten: overgewicht, depressie, hormonale klachten, hart- en vaatziekten, angsten, en meer.

Er zijn diverse oorzaken mogelijk, daarom is het belangrijk om te kijken naar je gedrag of levensstijl voordat je naar bed gaat. We geven je enkele tips om slapeloosheid tegen te gaan.

 

Vaak een druk hoofd voor het slapen?

Luister naar begeleide slaapmeditaties

Wanneer je mediteert voor het slapen gaan, zorg je dat de hormonen die je slaaprust verstoren, in bedwang blijven. Denk hierbij aan adrenaline, het stresshormoon: cortisol, dopamine en het angstwekkende hormoon: noradrenaline.

Een slaapmeditatie helpt met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine en verlaagt je bloeddruk. Geef het dus absoluut een kans, er zijn verschillende slaapmeditaties te vinden op Spotify, Youtube en meditatie apps zoals Calm of Headspace.

 

Last van een opgeblazen buik of onrustig gevoel 's avonds?

Eet gebalanceerd voor de juiste vitamines

Er zijn verschillende vitamines die nodig zijn om genoeg melatonine (slaaphormoon) in je lichaam aan te maken. Denk hierbij aan Vitamine C, Zink, Vitamine D. Eet daarom gebalanceerd zodat je lichaam elke dag mag genieten van genoeg vitamines! Hier zul je zeker tijdens je nachtrust baat bij hebben. 

 

Voel je je vaak klaarwakker als je wilt slapen?

Vermijd veel licht of elektronica in de slaapkamer

Naast dat je laptop uit, tablet of mobiel allerlei meldingen binnenkrijgt 's nachts, zorgt het ook voor extra licht in je slaapkamer.

Dit licht en de extra prikkels van alle meldingen, nieuwtjes etc. zorgen ervoor dat je lichaam meer moeite heeft met melatonine aanmaken. Waardoor je veel minder snel moe zal raken, en dus nog wakker ligt om 2 uur 's nachts. Gun je lichaam en geest de ontspanning door bijvoorbeeld een boek of tijdschrift te lezen. 

 

Last van je partners gesnurk?

Bedenk of je samen of apart wilt slapen

Seks is een effectief slaapmiddel: bij het vrijen komen rustgevende neurotransmitters vrij in de hersenen. Waardoor je dus ook meer ontspant en sneller in slaap zal vallen. Samen met je partner slapen kan dus enorm goed middel zijn tegen slapeloosheid.

Maar soms is apart slapen ook een goed slaapmiddel. Vooral bij een snurkende partner. Dit zorgt namelijk voor storend geluid, waardoor lichaam en geest moeilijk kunnen ontspannen.

 

Te veel lawaai van de buitenomgeving?

Maak de slaapkamer lawaaivrij

Muziek, blaffende honden, voorbijrazend verkeer en ruziënde buren kunnen slapeloze nachten geven. Zorg er dus voor dat je slaapkamer een kalmerende stilte krijgt door bijvoorbeeld betere isolatie in de slaapkamer.

Graag specifiek persoonlijk advies over beter of gezonder slapen? Neem vrijblijvend contact op met onze ambachtelijke beddenmakers en slaapspecialisten. Ze kunnen je helpen met specifieke fysieke klachten verhelpen zoals rugpijn bij opstaan of andere lichaamsklachten tijdens je slaap.

 

Krijg persoonlijk slaapadvies

Op zoek naar persoonlijk en eerlijk slaapadvies? Onze experts luisteren naar je huidige slaapproblemen, kijken naar je ligging en geven je advies op maat. Slapen is erg persoonlijk, daarom is het belangrijk om advies te krijgen van een expert die kijkt naar jouw behoeftes.

Kom langs en ervaar het verschil.

 

 Neem contact op