Tips om beter te slapen tijdens de overgang
Als je in de overgang komt verandert er van alles in lichaam en geest. Slecht slapen, opvliegers en badend in het zweet wakker worden, zijn de meest benoemde overgangsklachten bij ons in de winkel. Gelukkig zijn er enkele effectieve oplossingen voor de meest voorkomende overgangsklachten.
Beter Slapen tijdens de Overgang
Het belangrijkste vrouwelijke hormoon, oestrogeen, daalt tijdens de overgang sterk. En deze daling brengt nogal wat onvoorspelbaarheid met zich mee. Tijdens de overgang kun je allerlei klachten krijgen, maar welke overgangsklachten je precies krijgt is niet te zeggen. De één wordt vergeetachtiger, de ander krijgt veel opvliegers, ook kan angst of onrust je opeens overvallen. Of slechter slapen of het inslapen wordt moeilijker. Hoe kom je zo gezond en comfortabel door de overgang. We helpen je met een aantal praktische tips.
Onderzoek geeft aan ca 2 miljoen Nederlanders slaap- of kalmeringstabletten gebruiken, waarvan 2/3 vrouwen zijn. Begrijpelijk, want de vrouwelijke hormonen dansen door de menstruatiecyclus maandelijks behoorlijk op en neer. Maar je slaap heb je gelukkig wel controle over.
Waarom een gezonde slaap belangrijk is tijdens je overgang
Hormonen worden door verschillende organen in je lichaam geproduceerd, zoals je bijnieren, schildklier, eierstokken (of testikels) en alvleesklier. Hormonen behoren dus niet tot één orgaan, maar tot een complexe samenwerking van verschillende organen. En dat is wat het lastig maakt om het evenwicht te herstellen in de overgang.
Bij slecht slapen maak je te weinig melatonine en/of groeihormoon aan, belangrijke slaaphormonen. Ze zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem, het zenuwstelsel, vermindering van stress, afbraak van vetcellen en het goed functioneren van de hersenen. Kortom, een goede slaap is onmisbaar voor je gezondheid.
Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker wordt. Het is een krachtige antioxidant dat vrije radicalen opruimt en zelfs in staat is de celdeling van kankercellen te vertragen.
Groeihormoon is de ‘reparateur’ van al je lichaamscellen die ook ’s nachts zijn werk doet. Groeihormoon zorgt voor opbouw van je spiercellen en afbraak van vetcellen. Er zijn stoffen en producten in ons huis die onze hormonen kunnen verstoren. Wil je hier meer over weten? Dan vind je hier meer informatie >
Fijne tips voor een diepe slaap tijdens je overgang
Op slaap hebben we invloed. Je kunt er veel aan doen om goed te slapen. We zijn allemaal anders, maar onze hormonen werken toch allemaal een voornamelijk hetzelfde. Onderstaande tips zijn erop gericht je hormonen beter in evenwicht te brengen waardoor je beter zult slapen. Probeer en test ze uit, zo vaak als je kunt. Als we jong zijn kunnen we overal slapen en onder (bijna) alle omstandigheden. Na je 40ste wordt dat een heel ander verhaal. Goed slapen wordt nu een doe-ding!
Tip 1: gezonde voeding
Zorg voor gezonde voeding die je hormonen in balans brengt waardoor je beter zult gaan slapen. Vermijd te veel hitte in je stofwisseling. Vermijd kruiden en voedingsmiddelen die sterk verhittend werken, zoals scherpe en/of verwarmende specerijen, zoals gember en pepers. Vermijd producten als alcohol, koffie en chocola (ja echt, sorry). Dit zijn voedingsmiddelen die opvliegers activeren.
Bekijk hier meer info over goed eten voor tijdens de overgang.
Tip 2: ondersteunende kruiden
Ondersteun je lichaam met kruiden die je voeden en helpen, zoals paardenbloem en melisse. Gebruik verkoelende kruiden voor de hormoonhuishouding die opvliegers in de overgang kunnen helpen dempen, zoals salie, akkerhoningklaver en hop.
Tip 3: Drink veel water
Drink ruim voldoende water (liefst met een beetje citroen voor extra vitamines) of échte kruidenthee.