Slapen met bamboe, katoen, hennep of tencel?

Als je duurzamer wilt slapen kom je er als snel achter dat synthetische stoffen een no-go is. Dus je gaat op zoek naar een alternatief... Je hebt verschillende synthetische stoffen zoals polyester, polyamide (nylon), acryl en elastaan (alleen gemaakt van aardolie) maar je wilt graag een natuurlijk alternatief van een hernieuwbare bron.

Zo blijven er een paar populaire alternatieven over; Katoen, Bamboe, Tencel en Hennep. Maar wat is nu dan het verschil tussen de materialen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Eigenschappen van tencel

Een bijzondere eigenschap van een tencel of lyocell dekbed is dat je van zweten tijdens de nacht weinig merkt. Tencel heeft een hoge vochtopname dankzij de cellulosevezel. Een tencel dekbed absorbeert 150% meer vocht dan katoen of bamboe, terwijl voor het drogen ongeveer 10 - 30% van de energie nodig is die voor katoen nodig zou zijn.

Een tencel dekbed neemt snel de stabiele temperatuur van het lichaam aan, ademt en ventileert uitstekend. Daar komt nog bij dat het vochtabsorberende vermogen van tencel maakt dat schadelijke bacteriën, schimmels en huisstofmijt zich niet in het dekbed nestelen. Een perfect hygiënische stof dus!

Ondanks dat een Eucalyptus boom op arme grond leeft, groeit deze extreem snel. De netto-opbrengst per hectare van eucalyptus hout is heel hoog. Veel hoger dan van bijvoorbeeld katoen. Ook het waterverbruik van de Eucalyptusboom is aanzienlijk minder dan katoen. Voor een kilo katoen is 10.000 liter water nodig, voor een kilo Eucalyptus hout slechts 1000 - 2000 liter.

Dat brengt ons tot de conclusie dat Tencel enorm veel water en energie bespaart en behoorlijk duurzaam is. Daar komt bij dat tencel een volledig natuurlijke vezel is, en volledig biologisch afbreekbaar tot compost.

 Bekijk de tencel dekbedden >


 Lees meer over Tencel 

 

2. Eigenschappen van katoen

Het grote voordeel van katoen is dat het snel een zeer sterke vezel wordt bij teelt. 'Gewoon' katoen doet dit nog sneller en met een nog hogere opbrengst dan biologisch katoen. Maar wij gebruiken uitsluitend GOTS gecertificeerd biologisch katoen, want de hoeveelheden pesticiden dat wordt gebruikt in 'gewoon' katoen is enom schadelijk en ongezond.

Katoen erg zacht waardoor het fijn is om direct tegen de huid te dragen, ook is het een multifunctionele vezel wat voor verschillende producten en op verschillende manieren kan worden geproduceerd.

Nadelen van Katoen

Het grote nadeel van 'normaal' katoen is dat het een gewas is dat erg vatbaar is voor insecten en ziekten waardoor er veel pesticiden gebruikt moeten worden om verlies van het gewas te voorkomen. Zelfs als de genetische gemodificeerde versie (Bt-katoen) gebruikt wordt die ervoor zorgt dat katoen resistent is tegen insect plagen, wordt er nog steeds royaal gebruikt gemaakt van pesticiden.

Katoen kan redelijk goed tegen hoge temperatuur en wordt daardoor vaak op plaatsen gekweekt waar weinig regen valt. Omdat katoen toch water nodig heeft, moeten deze velden vaak worden geïrrigeerd om tot een zo hoog mogelijke oogst te komen. Ook biologisch katoen heeft nog steeds enorme hoeveelheden water nodig. Omdat er zoveel pesticiden en water gebruikt moeten worden voor de productie van katoen, lijdt de grond hier erg onder en wordt de bodem kwaliteit steeds minder. De van nature aanwezige nutriënten worden uit de grond gespoeld en de biodiversiteit in de bodem verdwijnt langzaam.

 Lees hier over GOTS gecertificeerde katoen > 


Eigenschappen van bamboe

Waar katoen sterk is, is bamboe een minder sterke vezel. Omdat bamboe zo kwetsbaar is wordt het vaak gemaakt in combinatie met katoen. Dit is omdat stoffen van 100% bamboe vaak zo zwak zijn dat ze na enkele keren wassen uit elkaar vallen. Hierdoor is het dus niet geschikt voor een matrassentijk of dekbedhoes etc. 

Daarnaast heeft Bamboe ook veel chemicaliën nodig om verwerkt te worden tot vezel, er is nauwelijks biologisch bamboe aanbod te vinden. Hoewel de hoeveelheid verschilt per type bamboe vezel. Tencel lyocell en bamboe linnen kunnen een stuk duurzamer worden geproduceerd dan bamboe viscose. Bamboe viscose heeft veel chemicaliën nodig om de cellulose uit de plant te halen zodat deze tot vezel gesponnen kan worden. Deze chemicaliën worden bij bamboe nog geloosd wat schadelijk is voor de waterdieren.

Bij Bedaffair dromen wij over slapen zonder schadelijke stoffen en chemicaliën, waardoor we dus géén gebruik maken van bamboe en dit ook niet in ons assortiment voeren. Wij gebruiken veel liever Tencel en Hennep, prima en schone alternatieven voor bamboe.

Wil je meer weten?

Bekijk de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde >>

 

Eigenschappen van hennep stof

Hennep kan naast voor recreatieve doeleinden, ook tot een zachte en veilige stof verwerkt worden. In vergelijking met katoen en bamboe, is hennep een stuk duurzamer in watergebruik.

Het heeft veel minder water nodig om tot een goede oogst te komen. Hennep groeit ook zeer snel, zo kan er tot 2,5 keer zoveel vezels geproduceerd worden als katoen op hetzelfde landoppervlak.

Wij maken gebruik van lokaal Europees hennep. Het is 1 van de duurzaamste plantaardige vezels ter wereld. Wat hennep als plant en als vezel kan doen voor ons, voor het milieu en voor de dieren is uniek. Hennep is 100% natuurlijk, plantaardig, 100% circulair (te recyclen, her te gebruiken en/of te composteren), CO2 positief en verantwoord.

Hennep groeit lokaal, zonder nare chemicaliën, met weinig water en gaat tijdens de groei bodemerosie tegen. Sterker nog: de teelt van hennep draagt bij aan verbetering van de grondstructuur. En dat alles, maakt het kortom klimaatpositief.

Hennep is ook geschikt voor matrassen, omdat het kan geproduceerd worden tot een zachte stof (huidvriendelijk) en een erg sterke vezel is. Waardoor de kwaliteit van de stof erg hoogwaardig is en duurzaam.

Hennep stof neemt nog veel meer vocht op in vergelijking met bamboe of katoen, waardoor ook dit een goede keus is voor matrassen en dekbedden. Het heeft perfecte ademende kwaliteiten. Zo slaap je altijd heerlijk zacht, op de juiste temperatuur en droog.

 

 Bekijk hennep beddengoed >