SDG doelen menu

Bijdragen aan SDG's met duurzame slaapkamer

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien globale doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland! De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015.

Hoe Bedaffair Werkt Volgens de SDG's

Er zijn in Nederland talloze initiatieven en campagnes die op lokale of internationale schaal bijdragen aan het behalen van de SDG’s. Waarvoor wij dus ook onze duurzame doelen stellen. Wij dragen bij aan 9 (!) SDG's:

SDG 1 Geen armoede

Onze missie als sociale onderneming is om duurzaam en fair te ondernemen, produceren en verkopen. Dit doen we door alle grondstoffen die we gebruiken streng te screenen op hun Fair Trade Keurmerken en/of eerlijke werkwijze. Daarnaast houden we onze directe leveranciers lokaal in Nederland of Duitsland, zodat we zeker weten dat elke werknemer waardevolle arbeidsrechten heeft volgens EU-regelgevingen. Ook gaan we regelmatig fysiek op bezoek om er zeker van te zijn dat elke werknemer eerlijk en respectvol wordt behandeld en betaald. 

SDG 2 Geen Honger

Door waterzuivering tijdens teelt en productie, en het vermijden van pesticides of andere chemische producten bij het produceren en telen van onze natuurlijke grondstoffen, zal er ook meer vruchtbare grond zijn voor voedsel. Wij screenen onze directe en indirecte stakeholders dan ook streng op duurzaam grondbeheer, biologische grondstoffen en holistische werkwijze tijdens het produceren. Dit is essentieel om een vruchtbare grond te behouden voor voedsel. En doordat wij een eerlijke prijs aan onze grondstofleveranciers betalen, zorgt dit ook voor een eerlijk inkomen waardoor deze mensen ook fatsoenlijk eten kunnen krijgen.

SDG 3 Goede Gezondheid & Welzijn

Doordat wij bijdragen aan een gezonde grond vol biodiversiteit, waterzuivering tijdens teelt en productie én een eerlijk inkomen voor al onze indrecte en directe stakeholders. Dragen wij ook bij aan een goede gezondheid en welzijn. Daarnaast dragen onze eigen eindproducten bij aan een gezondere, betere nachtrust voor onze klanten. Een gezonde slaap, zonder uitwaseming van giftige stoffen in het binnenmilieu, is essentieel voor de gezondheid van de mens. Reguliere synthetische matrassen bevatten namelijk het schadelijke PUR-schuim als kerndeel, en hiervoor waarschuwt het RIVM >
Daarom houden wij alles 100% natuurlijk, voor een gezond binnenmilieu en een gezonde slaap.

SDG 5 Gendergelijkheid 

Onze team bestaat 75% uit vrouw, helaas in de wereld waarin wij nu leven steunen wij hiermee een ondergewaardeerde doelgroep. En 50% van deze vrouwen heeft een management positie binnen het bedrijf. Deze percentages onderhouden en meten wij regelmatig, om zo gendergelijkheid en ongelijkheid te verminderen. Daarnaast zijn 30% van onze leveranciers ook onder vrouwelijk leiderschap, dit zijn trotse percentages waarbij we meewerken aan SDG 5. Daarnaast zijn wij ook regelmatig vrijwilliger bij gendergelijkheid onderzoeken binnen bedrijven, bijvoorbeeld bij het meedoen aan interviews.

SDG 6 Schoon Water & Sanitair & SDG 14 Leven in het water

Onze teelt is gekeurd door duurzame certificaten, deze organisaties nemen hierbij ook het behoud van schoon water mee. Pesticides en andere chemische stoffen die vaak worden gebruikt in reguliere landbouw van grondstoffen (zoals bij 'normaal' katoen), vervuilen namelijk het bodemwater en de rivieren. Waardoor ook veel leven in water helaas afsterft of ziek wordt. Het GOTS certificatie zorgt voor biologisch katoen, waar geen vervuiling ontstaat door deze schadelijke stoffen, en waardoor dus ook het water schoon en leefbaar blijft. Daarnaast maken wij gebruik van 100% biologisch afbreekbare materialen, die allemaal makkelijk 100% recyclebaar zijn. Waardoor onze producten ook duurzaam zijn in de afvalfase. De reguliere beddenindustrie zorgt namelijk voor veel micro plastic vervuiling in ons water. Doordat de synthetische matrassen op de grote chemische afvalhoop worden gegooid, niet biologisch afbreekbaar zijn en niet 100% recyclebaar zijn. Wij zetten een halt op deze vervuiling en zorgen voor leefbaar & schoon water.

SDG 8 Waardig Werk & Economische Groei

Bedaffair bevorderd duurzaam werk en een circulaire economie. Wij zijn verbonden zijn aan de Donut Coalitie Amsterdam. Dit is een organisatie die lokale changemakers met elkaar verbinden, gezamenlijke inspanningen zichtbaar te maken en zo de regio circulair maken. Wij helpen hierbij door ons circulair bedrijfsmodel met bio-based circulaire producten (zoals onze matrassen en ons klimaatpositief beddengoed), waardoor wij onszelf met trots een Donut Pionier mogen noemen. Hierdoor bevorderen wij de nieuwe circulaire economie, en zorgen we voor duurzaam werk bij onze stakeholders. Daanaast zijn wij de afgelopen jaren meer dan 300% gegroeid! Dit laat zien dat wij dus ook steeds meer en meer duurzaam werk beschikbaar hebben, en dus waardig werk leveren. 

SDG 12 Verantwoorde Consumptie en Productie

Al sinds 2013 produceert Bedaffair verantwoorde en biologische slaapproducten, hiemee inspireren wij de beddensector ook aan om verder te verduurzamen. Wij delen graag onze duurzame werkwijze, en hebben daarom onze verandertheorieën ook gepubliceerd op onze website, nieuwsbrief en social media kanalen. Plus, we schrijven persberichten en we spreken graag op publieke evenementen over onze waardes en werkwijze, om zo meer en meer mensen bewust te maken van verantwoorde consumptie en productie binnen de beddensector. Wij nodigen ook graag mensen uit in de showroom of onze werkplaats, zodat onze ambachtelijke circulaire bedden specialisten het bio-based circulaire concept en het huidige afvalprobleem tot in detail kunnen uitleggen. 

SDG 13 Klimaat Actie

Naast dat onze producten duurzaam & natuurlijk zijn in teelt, productie, gebruik én in de afvalfase. Zorgen wij ook voor lokale productie op basis van bestellingen. Dit bespaart grondstoffen, doordat we massale productie en onnodig afval hiervan vermijden. Lokale productie beperkt ook onze CO2 uitstoot door het vermijden van lange afstand transporten. Natuurlijke producten hebben ook op voorhand al een veel lagere uitstoot van CO2 in vergelijking met petrochemische producten. Plus, onze duurzame keurmerken zoals FSC houdt ontbossing tegen en onderhoud het duurzaam bosbeheer. Verantwoord produceren van kwalitatief natuurlijke producten leidt automatisch tot besparing van grondstoffen, duurzaam beheer en efficiënt gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen. Hiermee gaan wij klimaatverandering tegen en houden we ecosystemen in stand.

SDG 15 Leven op het land

Wij dragen hier sterk aan bij door gebruik te maken van natuurlijke, biologisch geteelde grondstoffen en dierlijke grondstoffen afkomstig van verantwoorde, biologische dierhouderijen. Dit waarborgen wij met onze keurmerken: kbT, kbA, GOTS, QUL, FSC en Rainforest Alliance. Het elimineren van pesticiden, chemicaliën en dierenleed in onze waardeketen leidt tot behoud van ecosystemen en het prachtig diverse dierenrijk. 

SDG's van ons Biologisch Hennep 

Daarnaast gebruiken wij, als enige in de beddenbranche, hennep in matrassen, bedden en beddengoed. Hennep heeft een negatieve CO2 uitstoot. Hennep op zichzelf draagt bij aan 15 Social Development Goals. Dit feit is gevalideerd door de Verenigde Naties. Dit vezel is divers en voor omvangrijk gebruik inzetbaar.

Hennep is de enige plant dat volledige voeding en duurzame brandstoffen kan geven van dezelfde oogst en toch CO2 negatief te zijn. Dit elimineert de trade-off tussen energie productie en voedsel veiligheid. Van de hennep vezel kan ook biologisch afbreekbaar plastic worden gemaakt, maar ook papier (waardoor we geen bossen meer hoeven te kappen), kleding, harsen, materialen voor de beddenbranche, beddengoed, matrassen, composieten voor de auto industrie en bouw materialen.

Een acre met hennep absorbeert 10 ton CO2 (1 acre = 4 046.85642 m2) [1] Op een acre met afgezonderd hennep absorbeert hennep ongeveer 11.000 pond aan CO2 door fotosynthese gedurende de groei. CO2 emissies van alle teelt en productie activiteiten worden vergeleken met deze 11.000 pond. Het is zeker dat hennep producten kunnen bewijzen dat deze CO2 neutraal zij, en zelfs CO2 negatief, omdat Bedaffair nauwkeurig is over zijn footprint. Lokale productie en teelt (Europa) helpt enorm veel in dit opzicht, aangezien dit de samengestelde emissies vermijd bij transport op lange afstand. Het is belangrijk om te weten dat de footprint significant lager is dan die van petroleum gebaseerde producten. De beste research van dit moment is gedaan door het Duitse NOVA Instituut, welke ondervond dat natuurlijke vezel producten – in het bijzonder deze op basis van hennep – “opvallend lage CO2 footprint” hebben in vergelijking met glas en minerale vezels.